ویروس HPV یا پاپیلومای انسانی دارای بیش از ۲۰۰ نوع مختلف است که میتوانند باعث ایجاد زگیل در قسمتهای مختلف بدن شما شوند. بعلاوه برخی از انواع ویروس hpv میتوانند باعث ایجاد سرطان در بدن شوند. بسیاری از گونههای ویروس hpv از طریق تماس جنسی یا به صورت پوست به پوست منتقل میشوند.
به طور کلی دو دسته از ویروس hpv مقاربتی وجود دارد که hpv کم خطر میتواند باعث ایجاد زگیلهای تناسلی شود و hpv پرخطر میتواند باعث ایجاد انواعی از سرطان شود. سرطانهای ناشی از عفونت hpv شامل موارد زیر هستند:
لازم است به این نکته توجه داشته باشید که اکثر عفونتهای HPV خود به خود از بین میروند و باعث سرطان نمیشوند اما گاهی اوقات عفونتها بیشتر طول میکشد. هنگامی که یک عفونت پرخطر HPV برای سالها طول بکشد، میتواند منجر به تغییرات سلولی شود که اگر این تغییرات درمان نشوند، ممکن است در طول زمان بدتر شوند و به سرطان تبدیل شوند.
جالب است بدانید که عفونت hpv بسیار شایع است و تقریباً تمامی افراد بلافاصله پس از شروع روابط جنسی به این ویروس آلوده میشوند. با این حال برخی از عوامل خطر که باعث افزایش شانس ابتلا به ویروس hpv میشوند شامل موارد زیر هستند:
هرچه تعداد شرکای جنسی فرد بیشتر باشند احتمال ابتلا به ویروس hpv نیز بیشتر است. همچنین هر چه شریک جنسی فرد شرکای جنسی بیشتری داشته باشد نیز احتمال ابتلا به این ویروس در فرد افزایش مییابد.
جالب است بدانید که زگیلهای تناسلی در کودکان، نوجوانان و جوانان شایعتر هستند.
هرچه سیستم ایمنی فردی ضعیفتر باشد احتمال ابتلا به عفونت hpv نیز بیشتر خواهد بود.
در نقاطی که پوست آسیب دیده است احتمال ابتلا به زگیلها نیز بیشتر خواهد بود.
تماس با سطوحی که در معرض زگیلها بوده است میتواند شانس ابتلا به ویروس hpv را افزایش دهد.
در صورتی که فرد با گونههای کم خطر hpv آلوده شده باشد بروز زگیلهای تناسلی میتواند باعث تشخیص آلودگی شود. آلودگی با گونههای پر خطر میتواند برای مدتهای طولانی به صورت نهفته باقی بماند و علامتی از خود نشان ندهد. در صورتی که این آلودگیها مدتهای طولانی و برای سالها ادامه پیدا کند ممکن است علائمی ظاهر شود. به علاوه در صورتی که پاپیلوما ویروس باعث ایجاد سرطان در بدن شود نیز علائم آن بروز میکند.
شایعترین راه تشخیص عفونت hpv ظاهر شدن زگیلها است. به علاوه همان طور که گفتیم در صورتی که عفونت hpv باعث بروز سرطان در بدن شود علائم مربوط به سرطان بروز پیدا میکنند. برای تشخیص سرطانهای احتمالی در زنان از تستهای غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده میشود. تستهای پاپ اسمیر و HPV Genotyping نیز ممکن است مورد استفاده قرار بگیرند.
همان طور که گفتیم احتمال ابتلا به ویروس hpv در اثر روابط جنسی واژینال، مقعدی و دهانی بسیار بالا است. اگرچه استفاده از کاندوم میتواند شانس ابتلا به عفونت hpv را کاهش دهد اما نمیتوان به طور کامل از آن جلوگیری کرد. روش دیگری که میتوان برای جلوگیری از عفونت hpv از آن استفاده کرد واکسنها هستند.
این واکسنها میتوانند از ابتلا به گونههایی از ویروس hpv که مسئول ابتلا به سرطانها هستند جلوگیری کنند. نکته مهمی که در مورد واکسنها وجود دارد این است که بیشترین اثر ناشی از واکسنها زمانی به وجود میآید که فرد قبل از قرارگیری در معرض این ویروس واکسنها را دریافت کند. به همین دلیل نیز توصیه میشود افراد قبل از شروع روابط جنسی واکسنهای فوق را دریافت کنند.
ویروس hpv دارای انواع مختلفی است که برخی از انواع آن باعث ایجاد سرطانها و برخی دیگر باعث ایجاد زگیلها میشوند. انواع ۱۶، ۱۸، ۳۱، ۳۳، ۳۵، ۳۹، ۴۵، ۵۱، ۵۲، ۵۶، ۵۸، ۵۹، ۶۶، بهعنوان عاملی برای سرطان دهانه رحم شناخته میشوند که نوع ۱۶ و ۱۸ بیشترین اثر را دارند و حدود ۷۰ درصد سرطانهای مرتبط را به خود اختصاص میدهند.
Gardasil ۹ یک واکسن HPV تایید شده توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده است و میتواند برای مردان و زنان برای محافظت در برابر سرطان دهانه رحم و زگیل تناسلی استفاده شود. این واکسن را میتوان از سن ۹ سالگی تزریق کرد با این حال مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) واکسیناسیون روتین HPV را برای دختران و پسران ۱۱ و ۱۲ ساله توصیه میکند. این مرکز همچنین توصیه میکند که همه کودکان ۱۱ و ۱۲ ساله دو دوز واکسن HPV را با فاصله حداقل شش ماه دریافت کنند.
نوجوانان و بزرگسالان جوانی که بعداً در سنین ۱۵ تا ۲۶ سالگی واکسن را شروع میکنند، باید به دریافت سه دوز از واکسن ادامه دهند. به طور کلی این واکسن را میتوان بین سنین ۹ تا ۴۵ سالگی دریافت کرد. با این حال ثابت شده است که تزریق آن در ۱۲ سالگی و قبل از شروع روابط جنسی میتواند بیشترین اثرات را داشته باشد. همچنین لازم است بدانید که تحقیقات ثابت کردهاند که استفاده از واکسنهای hpv تاثیری در کاهش سن شروع روابط جنسی نخواهند داشت و از این نظر نگرانی وجود ندارد.
بیشتر بخوانید: عفونت ادراری چیست؟
به طور کلی خود عفونت hpv قابل درمان نیست. در مواردی که زگیلهای تناسلی ایجاد میشوند برای درمان آنها میتوان از داروهای مختلفی استفاده کرد. در صورتی که دارو درمانی بر روی زگیلها جواب ندهند پزشک شما ممکن است روشهای دیگری نظیر منجمد کردن، سوزاندن یا جراحی را در نظر بگیرد.
در مواردی که با سرطانها رو به رو میشویم روشهای درمانی به طور کلی مشابه روشهای درمانی سرطانهای دیگر است که شامل داروها و روشهای مختلف جراحی هستند. با این حال در مواردی که فرد با سرطانهای دهان و گلو رو به رو است ممکن است استراتژیهای درمانی متفاوت باشند.
ویروس hpv به طور کلی خود محدود شونده به حساب میآید و در صورتی که بدن شما دارای سیستم ایمنی قوی باشد در طی ۱۲ تا ۲۴ ماه ویروس را از بین میبرد. با این حال ویروس میتواند در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند برای مدتهای طولانیتری فعال بماند.
به طور کلی زمان نهفتگی برای زگیلهای تناسلی میتواند بین ۳ هفته تا ۲ سال متغیر باشد. به طور معمول سه هفته پس از آلودگی با ویروس hpv زگیلها ظاهر میشوند اما میتواند تا ۲ سال نیز طول بکشد.
تست hpv میتواند باعث تشخیص زگیلهای تناسلی شود. در این آزمایش پزشک میتواند تشخیص دهد که شما به کدام گونههای ویروس hpv مبتلا هستید و این گونهها میتوانند عامل زگیل تناسلی باشند یا خیر.
ویروس hpv در بیماران میتواند از طریق جنسی منتقل شود و آلت تناسلی، بیضهها، مجرای ادرار و راستروده را درگیر کند. همچنین میتواند باعث ایجاد زگیلها در قسمتهای مختلف بدن نیز شود.
بله. انواع مختلفی از ویروس hpv وجود دارند که میتوانند باعث ایجاد زگیلها شوند. ویروس hpv ۶ و hpv۱۱ میتوانند باعث ایجاد زگیلهای تناسلی شوند. انواع دیگری از ویروس hpv نیز وجود دارند که میتوانند باعث بروز زگیل در نواحی دیگر مانند صورت، کف پا و روی دستها و انگشتان شوند. لازم است توجه داشته باشید که همه انواع زگیلها در اثر ویروس hpv ایجاد میشوند اما همه انواع hpvها باعث ایجاد زگیل نمیشوند. در واقع دستهای از ویروسهای hpv که میتوانند سرطان ایجاد کنند باعث ایجاد زگیلها نمیشوند.
بسته به نوع ویروس hpv که فرد را درگیر میکند انواع مختلفی از زگیلها میتوانند به وجود بیایند که برخی از رایجترین انواع این زگیلها شامل موارد زیر هستند.
در صورتی که با هر نوع از زگیلها در هر قسمتی از بدن خود مواجه هستید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
آزمایش hpv میتواند مشخص کند که شما به ویروس hpv مبتلا هستید یا نه و در صورتی که مبتلا هستید به کدام گونه مبتلااید. با توجه به نتیجه آزمایش hpv پزشک شما ممکن است مجموعهای از آزمایشات دیگر را برای شما در نظر بگیرد.
به طور کلی hpv در بارداری تاثیر خاصی بر روی زنان باردار ندارد. با این حال در صورتی که زگیلها بیش از حد بزرگ شوند میتوانند باعث ایجاد خونریزی هنگام زایمان شوند. به علاوه زگیلهای تناسلی بسیار بزرگ میتوانند کانال تولد را مسدود کنند و زایمان را با مشکل مواجه کنند که در این صورت ممکن است پزشک به شما سزارین را توصیه کند.
به طور کلی ویروس hpv یک ویروس شایع است که در حدود ۹۰ درصد افراد حداقل در دورهای از زندگی خود به آن مبتلا میشوند. در سال ۲۰۱۷، سازمان جهانی بهداشت (WHO) تخمین زد که شیوع HPV در زنان سراسر جهان ۷. ۱۱% میباشد. شایعترین انواع HPV، نوع ۱۶ و ۱۸ میباشد و خانمهایی که به یکی از این نوع ویروسها مبتلا بشوند میتوانند همزمان به نوع دیگری از این ویروسها هم آلوده باشند. شیوع hpv در مردان نیز بالا است و میتواند در سنین بالاتری نسبتاً به زنان وجود داشته باشد.
بیشتر خانمها در زمان بارداری به درمان خاصی برای ویروس hpv نیاز ندارند. از آن جایی که برای خود ویروس درمان خاصی وجود ندارد درمان بر علائم متمرکز است. زگیلها نیز به درمان خاصی نیاز ندارند مگر این که بسیار بزرگ و آزار دهنده باشند که در چنین شرایطی پزشک ممکن است از گرما درمانی، منجمد کردن، جراحی یا لیزر درمانی استفاده کند.
بیشتر بخوانید: تست NIPT چیست و در چند هفتگی انجام میشود؟
همان طور که اشاره کردیم گونههای پر خطر ویروس hpv میتوانند باعث ایجاد سلولهای پیش سرطانی و سرطان دهانه رحم شوند. تست پاپ اسمیر در واقع غربالگری برای تشخیص این سلولها و سرطان دهانه رحم است. تست hpv تستی است که میتواند گونههای موجود در بدن شما که به آنها ابتلا پیدا کردهاید را شناسایی کند که در صورت وجود گونههای پر خطر عامل سرطانها استراتژیهای درمانی در نظر گرفته میشوند.
جمعبندی
عفونت HPV یک عفونت ویروسی است که معمولاً باعث ایجاد زگیلهای تناسلی میشود. بیش از ۱۰۰ نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وجود دارد. برخی از انواع عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) باعث ایجاد زگیل میشوند و برخی نیز میتوانند انواع مختلفی از سرطان را ایجاد کنند. شما میتوانید تست hpv را در آزمایشگاه مرکزی فردیس انجام دهید.
مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی)
ارسال نظر