LH در کودکان دارای نقش مهمی در رشد جنسی است و در بزرگسالان نیز در باروری دارای نقش مهمی است. LH در زنان دارای نقشهای مختلفی است. در زنان در سنین باروری این هورمون به کنترل چرخه قاعدگی کمک میکند و باعث آزادسازی تخمکها از تخمدانها میشود. به طور طبیعی سطح هورمون LH در زمان تخمکگذاری افزایش پیدا میکند که این میتواند برای ارزیابی زمان باردار شدن به شما کمک کند.
در مردان وجود مقادیر نرمال از هورمون LH برای ساخت هورمون تستوسترون در بیضهها لازم است و به ساخت اسپرمها کمک میکند. سطح هورمون LH در مردان به طور نرمال افزایش و کاهش زیادی را تجربه نمیکند. سطح هورمون LH در کودکان به طور نرمال بسیار پایین است و در ۶ تا ۸ سالگی شروع به افزایش میکند. در سنین بلوغ افزایش هورمون LH و هورمونهای دیگر باعث بروز واکنشهای مربوط به بلوغ میشوند.
در دختران افزایش هورمون LH باعث تولید هورمون استروژن میشود که در رشد موهای صورت و بدن، رشد سینهها و شروع قاعدگی نقش دارد. در پسران نیز باعث تولید تستوسترون و رشد موهای صورت و بدن، تغییرات در صدای پسر و تولید اسپرم میشوند.
این آزمایش سطح هورمون لوتئینیزهکننده (LH) را در خون شما اندازهگیری میکند.
آزمایش LH علاوه بر تشخیص علت ناباروری، مشکلات و بیماریهای جنسی در زنان و مردان میتواند در موارد زیر نیز کمککننده باشد.
در صورتی که در دوران قاعدگی خود قرار دارید ممکن است لازم باشد که تست LH را در زمان خاصی از چرخه انجام دهید. در صورتی که از مکملها یا داروهای خاصی استفاده میکنید ضروری است که متخصص خود را در جریان قرار دهید، اما به یاد داشته باشید که هرگز مصرف داروها را به طور سرخود قطع نکنید. برخی از داروهایی که میتوانند بر روی نتایج آزمایش LH شما تأثیرگذار باشند شامل قرصهای ضد بارداری، هورمون درمانی و تستوسترون هستند.
به طور کلی مقدار نرمال هورمون LH در زنان به صورت زیر است.
مقادیر نرمال در مردان نیز مطابق زیر است.
به یاد داشته باشید که مقادیر نرمال ممکن است با توجه به آزمایشگاه مورد نظر و روشهای انجام آزمایش متفاوت باشد.
برای درک نتایج آزمایش LH، جنسیت، سن، علائم، سابقه پزشکی و نتایج سایر آزمایشات هورمونی، به ویژه سطح هورمون محرک فولیکول (FSH) شما در نظر گرفته میشود. در زنان در سنین باروری میزان هورمون LH در طول ماه تغییر میکند. سطوح بالای LH در طول ماه ممکن است به این معنی باشد که تخمدانهای شما به درستی کار نمیکنند. این شرایط میتواند ناشی از موارد مختلفی مانند موارد زیر باشد.
در زنان انجام آزمایش LH میتواند در موارد زیر کمککننده باشد.
در مردان انجام آزمایش LH میتواند در موارد زیر پر کاربرد باشد.
یکی از مواردی که در آن از تست LH استفاده میشود بررسی و تشخیص یائسگی یا نزدیک شدن به زمان آن است. در سنین ۴۵ سال به بالا وجود سطوح بالای هورمون LH میتواند نشانهای از نزدیک شدن به یائسگی باشد.
بالا یا پایین بودن بیش از حد هورمون LH میتواند باعث ایجاد علائمی در زنان شود. در صورتی که شما با هر یک از موارد زیر رو به رو باشید به احتمال زیاد پزشک برای شما تست LH را در نظر خواهد گرفت. در صورتی که قصد بارداری دارید و تلاشهای شما ناکام مانده است. دورههای قاعدگی نامنظم را تجربه میکنید یا قاعدگی شما به طور کلی قطع شده است.
در صورتی که با علائمی مانند موارد زیر رو به رو هستید به احتمال زیاد لازم است که تست LH را انجام دهید.
به علاوه ممکن است با علائم عمومی دیگری مانند خستگی، ضعف، کاهش اشتها و کاهش وزن نیز رو به رو باشید.
سطوح بالای LH در زنان میتواند ناشی از دلایل مختلفی باشد. برخی از شایعترین این دلایل میتوانند شامل نارسایی اولیه تخمدان(POI)، سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، بیماریهای تیروئید یا اختلالات غده فوق کلیوی و یا یک اختلال کروموزومی، مانند سندرم ترنر باشد.
افزایش سطح هورمون LH در مردان میتواند دلایل متعددی داشته باشد. برخی از این دلایل میتوانند شامل مواردی همچون تومور سلول زایا، اوریون، آسیب فیزیکی به بیضهها، اختلال رشد در بیضهها و یا یک اختلال کروموزومی مانند سندرم کلاین فلتر. همچنین سطوح بالای LH در زنان و مردان میتواند ناشی از بیماریهای خودایمنی، پرتو درمانی و یا شیمی درمانی نیز باشد.
سطوح غیر طبیعی LH میتواند نشانهای از وجود مشکل در برخی از قسمتهای مختلف بدن شما باشد. برخی از بیماریها و شرایطی که بر روی نتیجه تست LH تأثیر میگذارند شامل موارد زیر هستند.
این غده یک غده کوچک در پایه مغز شما است که مسئول ساخت LH است. بیماریهای مربوط به این غده میتواند باعث ایجاد اختلال در مقادیر هورمون LH شوند.
در صورتی که سطح هورمون LH در بدن شما پایین باشد به احتمال زیاد پزشک برای شما منوتروپین(Menotropin) را تجویز میکند. منوتروپین در واقع ترکیبی از هورمونهای LH و FSH است که میتواند باعث بهبود تخمکگذاری در زنان و بهبود تولید اسپرمها در مردان شود. در صورتی که سطح LH در بدن شما بالا باشد باید برای کاهش آن از تغییر سبک زندگی بهره ببرید. به یاد داشته باشید که برای کاهش LH دارو خاصی وجود ندارد و اصلیترین راه همان تغییر سبک زندگی است. داشتن رژیم غذایی سالم با کاهش مقادیر قندها و روغنهای صنعتی و ورزش روتین و سبک میتواند در کاهش LH مؤثر باشد.
آزمایش LH معمولاً همراه با آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون دیگری به نام هورمون محرک فولیکول (FSH) استفاده میشود. این دو هورمون برای کنترل رشد و تولید مثل جنسی با هم همکاری نزدیکی دارند. آزمایش خون برای بررسی سطوح استروژن، تستوسترون و پروژسترون نیز معمولاً با آزمایش LH استفاده میشود.
برای زنان همچنین ممکن است مجموعهای از آزمایشهای ژنتیکی و آزمایش دمای پایه بدن در نظر گرفته شود. به علاوه در برخی از موارد برای بررسی داخل رحم به سونوگرافی لگن و هیستروسکوپی نیاز است. برای مردان نیز این آزمایش میتواند با مجموعهای از آزمایشات تجزیه و تحلیل مایع منی، آزمایشات ژنتیکی و سایر آزمایشات خون برای اندازهگیری هورمونهای مختلف در نظر گرفته شود.
آزمایش LH را با نامهای لوتروپین، هورمون محرک سلولهای بینابینی و ICSH نیز شناخته میشود.
آزمایش LH را به طور معمول با استفاده از نمونه خون انجام میدهند. با این حال در برخی از موارد نیز ممکن است برای انجام تست LH از نمونه ادرار نیز استفاده شود.
به طور معمول برای انجام تست LH از نمونه خون استفاده میشود. در طی این روش مسئول آزمایشگاه با استفاده از یک سرنگ مقداری خون از رگ بازوی شما جمعآوری میکند که اکثر مواقع کمتر از ۵ دقیقه طول میکشد. در صورتی که تست LH بخواهد با نمونه ادرار انجام شود نمونه مورد نیاز نمونه ادرار است.
برای انجام تست LH از نمونه خون استفاده میشود. نمونه شما توسط متخصص آزمایشگاه گرفته میشود و سپس میزان هورمون LH در آن سنجیده میشود.
برخی از نکاتی که لازم است در مورد آزمایش LH و FSH به آنها توجه کنید شامل موارد زیر هستند.
همانطور که گفتیم سطوح هورمون LH با بارداری ارتباط دارد و در صورتی که سطح این هورمون کاهش پیدا کند ممکن است بارداری با مشکل مواجه شود. در هفته سوم و چهارم قاعدگی LH باعث میشود جسم زرد مقادیر بیشتری پروژسترون تولید کند که نقش حیاتی برای ادامه بارداری دارد.
جمعبندی
آزمایش LH میزان هورمون LH را در بدن شما اندازهگیری میکند. این هورمون در زنان، مردان و کودکان دارای اهمیت است و نقشهای بسیاری در بدن دارد. خارج شدن این هورمون از سطح نرمال و افزایش یا کاهش بیش از حد آن میتواند باعث ایجاد بسیاری از بیماریها و مشکلات سلامت شود. تست LH دارای کاربردهای بالینی بسیار زیادی است و در مشکلات باروری و جنسی در خانمها و آقایان یکی از تستهای شایعی است که انجام میشود. همچنین از این تست در تعیین مشکلات هیپوفیز و هیپوتالاموس و بررسی بلوغ زودرس و دیررس نیز استفاده میشود. نتایج تست LH با توجه به سن، جنس و... میتواند متفاوت باشد. شما میتوانید تست LH را در آزمایشگاه مرکزی فردیس انجام دهید.
مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی)
ارسال نظر