7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

سطح بالا CRP در آزمایش نشانه چه بیماری‌هایی است؟

تاریخ: ۱۴۰۴/۰۴/۲۴ تعداد بازدید: ۲۹

به دلایل مختلفی ممکن است در بدن شما التهاب ایجاد شود. التهاب، روش بدن شما برای محافظت از بافت‌هایتان و کمک به بهبود آن‌ها از آسیب، عفونت یا سایر بیماری‌ها است. التهاب می‌تواند به دو صورت حاد و مزمن ایجاد شود. التهاب حاد مفید است و پاسخ به میکروب‌ها یا مواد مضر (سموم) در داخل بدن شما به عهده التهاب حاد است، این نوع از التهاب از پخش شدن عفونت در بدن شما جلوگیری می‌کند.

 

به عنوان مثال، وقتی پوست شما دچار بریدگی می‌شود، ناحیه اطراف بریدگی ممکن است قرمز و متورم شود که نشان دهنده وجود التهاب حاد است. نوع دیگر آن، التهاب مزمن است که برای طولانی مدت ایجاد می‌شود و می‌تواند به بافت‌های سالم نیز آسیب برساند، این نوع التهاب بیشتر در اثر اختلالات خود ایمنی ایجاد می‌شود.

آزمایش crp

آزمایش CRP چیست؟

آزمایش خون CRP میزان این پروتئین را در خون شما اندازه‌گیری می‌کند. CRP می‌تواند بازتابی از میزان التهاب در بدن شما باشد و به پزشک کمک کند که بیماری‌ها و اختلالات احتمالی را در شما تشخیص دهد و بررسی کند.

علت درخواست آزمایش CRP چیست؟

همان طور که اشاره کردیم آزمایش CRP می‌تواند به پزشک کمک کند که میزان التهاب موجود در بدن و وجود بیماری‌های حاد و مزمن را در فرد تشخیص دهد. در صورتی که شما دارای علائم عفونت‌های باکتریایی باشید و علائم زیر را تجربه کنید ممکن است تست CRP برای شما در نظر گرفته شود.

  1. تب و لرز
  2. ضربان قلب سریع
  3. تنفس سریع
  4. تهوع و استفراغ

 

همچنین در موارد زیر نیز ممکن است از آزمایش خون CRP استفاده شود.

  1. بررسی عفونت بعد از عمل جراحی
  2. پیگیری درمان در زمان ابتلا به عفونت و بیماری‌های مزمن
  3. بررسی ابتلا به سپسیس
  4. بررسی خطر حمله قلبی
  5. بررسی خطر حمله قلبی برای بار دوم

علت درخواست آزمایش CRP چیست؟

آیا آزمایش CRP نیاز به ناشتایی دارد؟

آزمایش CRP به تنهایی نیازی به ناشتایی ندارد. با این حال از آن جایی که در اکثر موارد به همراه آزمایش CRP تست‌های دیگری نیز وجود دارند ممکن است متخصص مراقبت‌های بهداشتی از شما بخواهد که قبل از انجام تست ناشتا باشید. برای مثال آزمایش کلسترول یکی از تست‌های رایجی است که در کنار تست CRP با حساسیت بالا درخواست می‌شود و برای انجام این تست نیاز به ناشتایی دارید.

شرایط انجام آزمایش CRP و CRP TITER چگونه است؟

آزمایش CRP با استفاده از یک نمونه خون انجام می‌شود. برای انجام این آزمایش با استفاده از یک سرنگ از ورید‌ بازویی شما یک نمونه خون تهیه می‌شود و سپس میزان این پروتئین در خون شما اندازه‌گیری می‌شود. همچنین برخی از دارو‌ها ممکن است بر روی نتیجه آزمایش شما تأثیر‌گذار باشند. در صورتی که از مکمل‌هایی مانند منیزیم و یا دارو‌هایی مانند ضد التهاب‌های غیراستروئیدی، ایبوپروفن و آسپرین استفاده می‌کنید لازم است در این مورد پزشک خود را در جریان قرار دهید. به یاد داشته باشید که هرگز مصرف دارو‌های خود را به صورت ناگهانی و بدون اطلاع پزشک قطع نکنید.

شرایط انجام آزمایش CRP  چگونه است؟

تفسیر آزمایش CRP

همان طور که گفتیم میزان CRP نشانه‌ای از وجود التهاب در بدن است. بنابراین افزایش CRP می‌تواند نشان دهنده ایجاد التهاب و یا تشدید آن در بدن فرد باشد. این در حالی است که کاهش CRP می‌تواند نشان دهنده کاهش التهاب در بدن و بهبود بیماری‌ها باشد. به طور کلی، افراد سالم مقادیر بسیار کمی CRP در خون خود دارند. مقدار ۰. ۸ تا ۱. ۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر (mg/dL) یا کمتر، مقدار سالمی در نظر گرفته می‌شود. در صورتی که نتایج آزمایش خون CRP بیش از این مقدار باشد به احتمال زیاد نشانه‌ای از وجود التهاب در بدن فرد است. با این حال در برخی از موارد مقادیر افزایش یافته در تست CRP می‌تواند به دلایل زیر نیز اتفاق بیفتد.

  1. بی‌خوابی
  2. افسردگی
  3. درمان جایگزینی هورمون
  4. چاقی
  5. جنسیت
    جالب است بدانید که سطح این پروتئین در آزمایش CRP در زنان معمولاً بالاتر از مردان است.

تداخلات آزمایش CRP

یکی از مواردی که ممکن است باعث ایجاد تداخل در آزمایش CRP شود انجام ورزش‌های سنگین با وزنه و یا دویدن‌های طولانی مدت است. چنین فعالیت‌هایی ممکن است باعث افزایش میزان CRP در بدن شوند که در این صورت نتیجه آزمایش CRP شما افزایش خواهد یافت. همچنین مصرف برخی از دارو‌ها نیز ممکن است بر نتیجه تست CRP شما تاثیرگذار باشد. به همین دلیل نیز لازم است در مورد دارو‌هایی که مصرف می‌کنید با پزشک خود مشورت کنید.

تداخلات آزمایش CRP

تست‌های مرتبط با آزمایش CRP و CRP TITER

تست CRP و تست CRP TITER هر دو میزان پروتئین C را در خون اندازه‌گیری می‌کنند. با این حال تست CRP TITER با سنجش کمی مقدار این پروتئین ارزیابی دقیق‌تری انجام می‌دهد. این آزمایش‌ها می‌توانند به بررسی وجود التهاب در بدن کمک کنند اما نمی‌توانند محل التهاب و علت بروز آن را مشخص کنند به همین دلیل نیز در بسیاری از موارد مجموعه‌ای از تست‌های دیگر در کنار این تست‌ها انجام می‌شود تا پزشک بتواند اختلال و بیماری‌های احتمالی را به طور دقیق شناسایی کند. برخی از مهم‌ترین تست‌های تکمیلی که در کنار تست CRP انجام می‌شوند شامل موارد زیر هستند.

  • ESR یا سرعت رسوب گلبول‌های قرمز

این آزمایش که سرعت رسوب گلبول‌های قرمز خون را بررسی می‌کند یکی دیگر از تست‌هایی است که می‌تواند وجود التهاب در بدن را تشخیص دهد.

 

  • hs-CRP یا پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا

این آزمایش می‌تواند افزایش بسیار کم و جزئی را در میزان CRP در خون تشخیص دهد و یکی از فاکتور‌های مهم برای شناسایی و تشخیص خطر حمله قلبی در افراد است.

 

  • C۳ و C۴

کمپلمان یکی از مهم‌ترین اجزای سیستم ایمنی بدن انسان هستند، C۳ و C۴ اصلی‌ترین اجزای کمپلمان هستند که بررسی میزان آن‌ها می‌تواند به تشخیص بیماری‌های خود ایمن کمک کند.

 

  • CH50

این آزمایش می‌تواند مسیر کلاسیک کمپلمان را بررسی کند. بررسی نتیجه تست CRP در کنار تست‌های تکمیلی دیگر می‌تواند به شما کمک کند تا از بیماری و مشکلات سلامتی خود مطلع شوید و برای درمان و کنترل آن‌ها اقدام کنید.

تست‌های مرتبط با آزمایش CRP و CRP TITER

علائم بالا و پایین بودن CRP چیست؟

در صورتی که میزان CRP در بدن شما افزایش پیدا کند ممکن است با مجموعه‌ای از علائم زیر رو به رو شوید.

  1. تب و لرز
  2. افزایش ضربان قلب و سرعت تنفس
  3. تهوع و استفراغ
  4. بروز قرمزی، تورم و درد در یک ناحیه به صورت موضعی
  5. خستگی مفرط و کاهش انرژی
  6. درد مفصلی و عضلانی
    پایین بودن CRP به طور کلی نمی‌تواند اتفاق بیافتد زیرا میزان نرمال این پروتئین در خون بسیار کم است. این در حالی است که اگر میزان CRP در تست‌های شما نسبت به تست‌های قبلی کاهش پیدا کرده باشد می‌تواند نشان دهنده کاهش التهاب و یا موثر بودن درمان باشد.

عوامل مؤثر در افزایش و کاهش سطح CRP

عوامل متعددی وجود دارند که بر میزان پروتئین CRP در بدن شما نقش دارند. برخی از عواملی که می‌توانند باعث افزایش سطح این پروتئین در خون شوند شامل موارد زیر هستند.

  • التهاب
  • دارو‌ها: جالب است بدانید که دارو‌ها به خصوص دارو‌های استروژن دار مانند قرص‌های ضد بارداری و هورمونی می‌توانند بر سطح پروتئین C تاثیرگذار باشند.
  • مصرف سیگار و دخانیات
  • چاقی
  • بارداری
  • افسردگی
  • بی‌خوابی
  • التهاب لثه

همچنین برخی از موارد نیز وجود دارند که می‌توانند باعث کاهش سطح این پروتئین شوند.

  • درمان التهاب
  • تغییر سبک زندگی: تغییر سبک زندگی و ورزش منظم، کاهش وزن، ترک سیگار و الکل می‌تواند باعث کاهش سطح این پروتئین در خون شود.
  • خواب کافی

عوامل مؤثر در افزایش و کاهش سطح CRP

ارتباط بیماری‌های قلبی و CRP در آزمایش خون چیست؟

یکی از فاکتور‌های رایجی که برای بررسی احتمال ابتلا به خطر سکته قلبی بررسی می‌شود CRP است، سطح بالای hs-CRP در خون با افزایش خطر حملات قلبی مرتبط دانسته شده است. همچنین، افرادی که دچار حمله قلبی شده‌اند، اگر سطح hs-CRP بالایی داشته باشند، احتمال حمله قلبی مجدد در آن‌ها بیشتر است. اما وقتی سطح hs-CRP آن‌ها در محدوده معمول باشد، خطر آن‌ها کاهش می‌یابد.

ارتباط سطح بالای CRP و ابتلا به کرونا

اگر در هنگام ابتلا به کرونا بدن به طور شدید درگیر شود سیستم ایمنی بدن واکنش نشان می‌دهد و در این شرایط ممکن است التهاب نیز ایجاد شود. به همین دلیل نیز تست CPR می‌تواند در بررسی ابتلا به کرونا مفید باشد.

علت بالا بودن سطح CRP

افزایش سطح CRP در بدن شما نشانه‌ای از وجود و افزایش التهاب است. سطح بالای CRP می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیماری‌های زیر باشد.

  1. عفونت‌های ناشی از باکتری یا ویروس
  2. بیماری التهابی روده، اختلالات روده‌ای که شامل بیماری کرون و کولیت اولسراتیو می‌شود.
  3. اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید و واسکولیت
  4. بیماری‌های ریوی مانند آسم
  5. سیگار کشیدن و قرار گرفتن در معرض سموم محیطی مانند هوای آلوده و زباله‌های خطرناک

علت بالا بودن سطح CRP

دلایل پایین بودن CRP در آزمایش خون چیست؟

از آنجایی که سطح طبیعی CRP عموماً کمتر از ۰. ۹ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است، چیزی به عنوان سطح CRP پایین‌تر از حد طبیعی وجود ندارد. با این حال اگر قبلاً نتیجه تست CRP بالایی داشتید و اکنون نتیجه پایین‌تری دارید، احتمالاً به این معنی است که التهاب شما در حال کاهش است و/یا درمان شما برای التهاب موثر است.

CRP TITER در آزمایش خون چیست؟

CRP TITER نیز مانند تست CRP میزان پروتئین C را در خون شما اندازه‌گیری می‌کند. با این حال این آزمایش میزان پروتئین C را به صورت کمی مورد بررسی قرار می‌دهد و می‌تواند میزان وجود این پروتئین در خون را با دقت بسیار بیشتری بررسی کند.

تفاوت CRP با HS- CRP در آزمایش خون چیست؟

آزمایش خون CRP گاهی اوقات با آزمایش CRP با حساسیت بالا (hs) اشتباه گرفته می‌شود. هر دو CRP را اندازه‌گیری می‌کنند، اما برای شرایط مختلفی استفاده می‌شوند. آزمایش hs-CRP افزایش بسیار ناچیز در سطح CRP شما را اندازه‌گیری می‌کند و دقت بسیار بیشتری نسبت به آزمایش خون CRP دارد. از این آزمایش برای تخمین خطر ابتلا به بیماری قلبی استفاده می‌شود.

 

آزمایش hs-CRP ممکن است برای افرادی که ۱۰ تا ۲۰ درصد احتمال حمله قلبی در ۱۰ سال آینده دارند، مفیدترین تست باشد. این به عنوان خطر متوسط شناخته می‌شود. یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند با استفاده از آزمایش‌هایی که به انتخاب‌های سبک زندگی، سابقه خانوادگی و سلامت کلی شما نگاه می‌کنند، خطر ابتلا شما به حمله‌های قلبی را تعیین کند.

 

لازم است به این نکته توجه داشته باشید که سطح hs-CRP تنها یکی از عوامل خطر بیماری عروق کرونر است. داشتن سطح بالای hs-CRP همیشه به معنای خطر بیشتر ابتلا به بیماری قلبی نیست. نتایج آزمایش‌های دیگر می‌توانند به تعیین خطر کمک کنند.

تفاوت CRP با HS- CRP در آزمایش خون چیست؟

انواع آزمایش CRP

آزمایش CRP می‌تواند به دو صورت کیفی و کمی انجام شود. در تست CRP کمی میزان پروتئین C به صورت کمی بررسی می‌شود و با عدد گزارش می‌شود. این در حالی است که تست Crp کیفی وجود این پروتئین را در بالاتر از یک آستانه مشخص می‌کند و نتیجه آن به صورت مثبت یا منفی گزارش می‌شود.

آزمایش CRP QUANTITATIVE چیست؟

تست CRP کمی میزان پروتئین C را در خون به صورت کمی بررسی می‌کند و نتیجه تست به صورت یک عدد گزارش می‌شود. این آزمایش برای تشخیص و نظارت بر التهاب در شرایط مختلفی مانند عفونت‌های باکتریایی، عفونت‌های قارچی، عفونت‌های ویروسی، بیماری التهابی لگن و غیره استفاده می‌شود. همچنین، این آزمایش می‌تواند برای تشخیص و پیگیری التهاب در شرایطی مانند بیماری‌های خودایمنی(مثل آرتریت روماتوئید) و بیماری‌های قلبی-عروقی نیز به کار رود.

بیماری‌های مرتبط با غیرنرمال بودن CRP در آزمایش خون چیست؟

همان طور که اشاره کردیم افزایش CRP نشانه‌ای از التهاب در بدن است. این می‌تواند ناشی از طیف وسیعی از بیماری‌ها و اختلالات باشد. برخی از مهم‌ترین بیماری‌هایی که با CRP بالا مرتبط هستند شامل موارد زیر هستند.

  1. عفونت‌های باکتریایی مانند ذات‌الریه
  2. عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا
  3. بیماری‌های التهابی روده
  4. بیماری‌های خودایمنی
  5. بیماری‌های قلبی عروقی
  6. سرطان
  7. آسیب‌های بافتی
  8. چاقی
  9. دیابت
  10. مصرف سیگار
  11. بارداری
  12. برخی از دارو‌ها

بیماری‌های مرتبط با غیرنرمال بودن CRP

چگونه سطح CRP در آزمایش خون را کاهش دهیم؟

مهم‌ترین عاملی که می‌تواند باعث کاهش سطح پروتئین c در بدن شود تغییر سبک زندگی است. می‌توانید با تغییرات زیر شروع کنید.

  • تغذیه سالم
  • فعالیت بدنی منظم
  • کاهش وزن و رساندن وزن به محدوده سالم
  • کاهش استرس
  • ترک سیگار و کاهش مصرف الکل
  • خواب کافی و با کیفیت

ESR در آزمایش خون به چه معنا است؟

این عبارت که مخفف Erythrocyte Sedimentation Rate است به معنای سرعت رسوب گلبول‌های قرمز است. این آزمایش سرعت رسوب گلبول‌های قرمز را در یک لوله نشان می‌دهد و می‌تواند وجود التهاب را در بدن مشخص کند. اگرچه این آزمایش نمی‌تواند به تنهایی بیماری‌ها و مشکلات سلامتی را تشخیص دهد اما افزایش ESR می‌تواند نشانه‌ای از التهاب، عفونت و یا بیماری‌های مزمن باشد.

ESR در آزمایش خون به چه معنا است؟

نرخ رسوب گلبول قرمز(ESR) چیست؟

همان طور که گفتیم ESR آزمایشی است که میزان رسوب گلبول‌های قرمز را در یک لوله آزمایش بررسی می‌کند و می‌تواند وجود التهاب را در بدن تشخیص دهد.

انجام آزمایش ESR در چه حالتی لازم است؟

به طور کلی زمانی که پزشک به وجود التهاب یا عفونت در بدن شما شک داشته باشد این آزمایش را برای شما در نظر می‌گیرد. همچنین در مواردی که علائم زیر را تجربه کنید نیز ممکن است این آزمایش برای شما در نظر گرفته شود.

  1. درد مفصلی
  2. سردرد
  3. کاهش وزن شدید و بی‌دلیل
  4. علائم گوارشی مانند اسهال‌های مداوم و وجود خون در مدفوع

 

جمع‌بندی
CRP یکی از پروتئین‌های فاز حاد است که در هنگام التهاب و عفونت در بدن افزایش پیدا می‌کند. این آزمایش در کنار آزمایش‌های تکمیلی دیگر می‌تواند به پزشک شما کمک کند تا بیماری‌ها و اختلالات سلامت خود را به درستی تشخیص داده و برای درمان و کنترل آن عمل کنید.

 

 

مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی)


آخرین مقالات
آزمایش ویتامین دی چیست؟

آزمایش ویتامین دی چیست؟

۱۴۰۴/۰۴/۲۱ تعداد بازدید : ۲۳۵۱
آزمایش قبل از ازدواج

آزمایش قبل از ازدواج

۱۴۰۴/۰۴/۱۲ تعداد بازدید : ۱۲۸
آزمایش fbs چیست؟

آزمایش fbs چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۱۹ تعداد بازدید : ۱۹۱
آزمایش fsh چیست؟

آزمایش fsh چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۱۰ تعداد بازدید : ۳۳۰
روش‌های تشخیص ناباروری در زنان

روش‌های تشخیص ناباروری در زنان

۱۴۰۴/۰۳/۰۷ تعداد بازدید : ۱۳۲
آزمایش اسپرم چیست؟

آزمایش اسپرم چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۰۵ تعداد بازدید : ۱۴۲
علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان

علائم زگیل تناسلی در زنان و مردان

۱۴۰۴/۰۳/۰۳ تعداد بازدید : ۲۰۴
پرکاری تیروئید چیست؟

پرکاری تیروئید چیست؟

۱۴۰۴/۰۲/۲۲ تعداد بازدید : ۱۹۳
آزمایش و سونوگرافی دوران بارداری

آزمایش و سونوگرافی دوران بارداری

۱۴۰۴/۰۲/۲۰ تعداد بازدید : ۲۳۱

ارسال نظر

دیدگاه

تماس با ما