بهروزرسانی در تاریخ: 18 تیر 1404
بارداری یکی از مهمترین بخشهای زندگی زنان است و نوع گذراندن آن میتواند به طور مستقیم بر روی سلامت مادر و جنین تاثیر بگذارد. داشتن وزن مناسب، رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و مصرف به موقع و مناسب مکملهای ویتامین و مواد معدنی از مهمترین مواردی هستند که در طی این دوران باید به آنها توجه شود. در این مطلب قصد داریم به نقش تغذیه در دوران بارداری بپردازیم تا بتوانید اهمیت تغذیه در دوران بارداری را بهتر درک کنید.
نقش تغذیه در دوران بارداری بسیار بیشتر از چیزی است که عموم مردم به آن فکر میکنند. تغذیه سالم باعث میشود بدن مادر قوی و سالم باقی بماند. این در اولین قدم برای سالم ماندن مادر، جلوگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریها و مشکلات در طب بارداری و داشتن دوران بارداری آسان و مطمئن کمک میکند. همچنین در صورتی که مادر تغذیه مناسبی داشته باشد جنین نیز میتواند تمامی مواد مورد نیاز خود را برای رشد و نمو کامل و مناسب دریافت کند.
این باعث میشود جنین از ابتلا به بسیاری از مشکلات مانند نقص لولهی عصبی و مشکلات مغزی درامان بماند. همچنین تغذیه سالم مادر باعث میشود جنین وزن مناسب بگیرد و زایمان زودرس اتفاق نیفتد. جالب است بدانید که حتی تحقیقات نشان میدهند که مادرانی که دارای تغذیه مناسب در دوران بارداری خود هستند پس از زایمان سریعتر میتوانند به وزن قبلی خود دست پیدا کنند. تمامی این موارد نشان دهنده نقش تغذیه در دوران بارداری و اهمیت تغذیه در دوران بارداری هستند.
بیشتر بخوانید: اقدامات مهم قبل از بارداری که باید بدانید
در طول دوران لقاح مغز جنین به طور سریعی افزایش حجم پیدا میکند و در کودکی این رشد و نمو با بلوغ عملکردی مغز ادامه پیدا میکند و کامل میشود. این رشد و نمو به میزان زیادی از انرژی نیاز دارد و این بسته به این است که در طول دوران بارداری تغذیه سالم و مناسبی داشته باشید. به علاوه تحقیقات نشان میدهند که تغذیه در دوران بارداری به ویژه در شکلدهی پایههای رشد شناختی فرزندان اهمیت دارد، زیرا سریعترین رشد و بالاترین انعطافپذیری مغز در طول ۱۰۰۰ روز اول زندگی رخ میدهد. این به این معنی است که به احتمال زیاد نقش تغذیه در دوران بارداری به هوش جنین نیز ارتباط دارد.
برخی فکر میکنند چون یک کودک نیز در درون آنهاست باید به اندازه ۲ نفر غذا بخورند که این اصلا صحیح نیست. اگر شما سلامت هستید، باید فقط ۳۰۰ کالری بیشتر از آنچه معمول میخورده اید، غذا بخورید. این مقدار به اندازه یک کاسه ماست کم چرب و یک کیک مافین(کیک یزدی با آرد گندم) است.
اگر کمبود وزن داشتید، پزشک برای شما رژیم پرکالری تری را تجویز خواهد کرد و اگر هم افزایش وزن داشته اید، کمی کمتر از ۳۰۰ کالری. میزان افزایش وزن نرمال در دوران حاملگی بین ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم است. مگر اینکه دوقلو داشته باشید. با یک رژیم مناسب، شما خطرات نوزاد نارس و یا بزرگ را دفع میکنید. همچنین خطرات فشار خون و دیابت بارداری را با رژیم غذایی درست از خود دور میکنید.
بارداری یک دوره چالش برانگیز از زندگی افراد است که در طی آن ممکن است بدن به راحتی دچار مشکل شود. مراجعه به یک متخصص تغذیه میتواند فواید زیادی برای شما در دوران بارداری داشته باشد. برخی از فوایدی که مراجعه به متخصص تغذیه برای شما دارد شامل موارد زیر هستند.
افزایش وزن در دوران بارداری میتواند مشکلات متعددی برای مادر و جنین ایجاد کند. متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند تا افزایش وزن خود در دوران بارداری را به خوبی مدیریت کنید.
دیابت بارداری یکی از خطرناکترین مشکلاتی است که ممکن است برای مادران باردار ایجاد شود. متخصص تغذیه به شما کمک میکند تا از وقوع دیابت بارداری جلوگیری کنید و در صورت افزایش قند خون نیز به شما کمک میکند تا با مجموعهای از تغییرات در سبک زندگی و... از وقوع دیابت بارداری جلوگیری کنید.
یک متخصص تغذیه میتواند به شما کمک کند تا رژیم غذایی مناسبی برای دوران شیردهی خود تنظیم کنید و همچنین مقادیر کافی و مناسبی از کالری و مایعات مورد نیاز خود را دریافت کنید. به طور کلی باید به این نکته توجه داشته باشید که مراجعه به یک متخصص تغذیه در دوران بارداری میتواند گامی مهم در تضمین یک بارداری سالم و داشتن یک نوزاد سالم باشد.
نقش تغذیه در دوران بارداری بسیار مهم است و به همین دلیل نیز یکی از مواردی که در طی دوران بارداری باید به آن اهمیت دهید تنظیم رژیم غذایی مادر است. رژیم غذایی در طی بارداری باید متعادل باشد و دارای مقادیر کافی از تمامی مواد خوراکی و ریز مغذیها باشد. برخی از مهمترین خوراکیهایی که لازم است در دوران بارداری برای تامین سلامت مادر و جنین از آنها استفاده شود شامل موارد زیر هستند.
سبزیجات منبع غنی از ویتامین A و پتاسیم هستند که لازم است مقادیر کافی از آنها را در دوران بارداری مصرف کنید. برخی از بهترین سبزیجاتی که میتوانید در رژیم خود بگنجانید میتوان به هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل، اسفناج، سبزیجات پخته شده، گوجه فرنگی و فلفل دلمهای قرمز اشاره کرد.
میوهها نیز سرشار از قند طبیعی و بسیاری از ویتامینها هستند و مصرف آنها برای مادر و جنین دارای مزایای زیادی است. طالبی، عسلک، انبه، آلو، موز، زردآلو، پرتقال و گریپ فروت قرمز یا صورتی منابع غنی از پتاسیم هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید.
ماست بدون چربی یا کم چرب، شیر بدون چربی یا کم چرب، شیر سویا و.... غنی از مواد مغذی مانند کلسیم، پتاسیم، ویتامینهای A و D هستند که برای سلامت مادر و جنین ضروری هستند.
غلات کامل سرشار از آهن و اسید فولیک است که در دوران بارداری نباید از آن غافل شد. لازم است به این نکته توجه داشته باشید که آهن و اسید فولیک نه تنها برای سلامت مادر ضروری هستند بلکه برای رشد و نمو جنین لازماند و کمبود یا فقدان آنها میتواند عوارض غیرقابل جبرانی بر جای بگذارد.
انواع گوشتها شامل گوشت گاو، گوسفند و انواع ماهیها مانند سالمون، قزل آلا، شاه ماهی، ساردین و ماهی پولاک سرشار از پروتئین هستند که باید در رژیم غذایی دوران بارداری گنجانده شوند. همچنین میتوانید از طریق منابع دیگری مانند لوبیا و نخود فرنگی؛ آجیل و دانهها نیز پروتئین دریافت کنید با این حال گوشت منبع غنیتری از پروتئین به حساب میاید.
وجود پروتیین پایه اساسی یک رژیم غذایی سالم است. آمینو اسیدهای موجود در پروتیین ها برای ساخت سلول کاربرد دارند و میوه های با پروتیین بالا مزیت دیگری نیز دارند: آنها میزان قند خود شما را در سطح نرمال نگه می دارند و میزان گرسنگی شما را مهار میکنند. بهترین مواد پروتیینه برای زنان باردار : تخم مرغ، گوشت بدون چربی، ماهی، محصولات لبنی کم چرب، نخود و لوبیا و باقلا و آجیل (شامل گردو، بادوم، پسته، فندوق) است.
دلیل مصرف لبنیات در دوران بارداری، وجود قسمت کلسیم است. کودک شما برای ساخت استخوان به کلسیم نیاز دارد و شما برای قوی نگه داشتن استخوان ها، عضلات و تقویت سیستم عصبی تان به آن نیاز دارید. اگر مصرف شیر شما کم است و فقط با قهوه، شیر می نوشید بهتر است مواد لبنی بیشتری مصرف کنید. ماست و پنیر را فراموش نکنید. همچنین مصرف آب پرتقال کلسیم دار و اسفناج بخارپز برای وعده شام بسیار مناسب است. برای اینکه جذب کلسیم را افزایش دهید، مواد کلسیم دار را همراه غذاهایی بخورید که ویتامین D دارند.
دانه های روغن کتان دارای اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. بخصوص نوع DHA که بسیار ضروری اند. بدن ما نمی تواند خودش این اسیدها را تولید کند . آنها به سوخت و ساز ویتامین های قابل حل در روغن مانند A و E کمک میکنند. همچنین برای رشد چشم و مغز کودک ضروری اند. هم مغز و هم عنبیه چشم از DHA برای رشد استفاده میکنند. شما می توانید دانه های کتان را روی سالاد ، سوپ، ماست یا روی برشتوک صبحانه بریزید و میل کنید. اومگا ۳ در ماهی سالمون، آووکادو و گردو نیز یافت میشود.
گوشت شامل مقادیر زیادی ماده آهن است که برای ساخت سلول های قرمز ضروری است. و نه تنها برای کودک شما که در حال ساخت سلول های تازه است ضروری است، بلکه برای خود شما نیزضروری است. زیرا میزان خون مادر در دوران بارداری ۵۰ درصد افزایش پیدا میکند. و این دلیل کم خونی مادران در دوران بارداری است. همچنین آهن برای ساخت اتصالات عصبی بین سلول های مغز کاربرد دارد. اگر شما گوشتخوار نیستید، از سبزیجات برگدار تیره رنگ استفاده کنید. همچنین عدس، نخود و لوبیای خشک شده پخته و میوه های خشک شده. سعی کنید با مصرف همزمان ویتامین C، میزان جذب آهن بدنتان را افزایش دهید. فلفل دلمه قرمز، گوجه فرنگی و توت فرنگی و کیوی منابع خوشمزه ویتامین c هستند.
مصرف یکی از ویتامین های B بنام اسید فولیک در بارداری لازم است. عدس شامل مقادیر زیاد اسید فولیک است. و در مقابل مشکلات لوله عصبی که موجب بیماری اسپینا بیفیدا میشود بسیار موثر است. از آنجایی که این ماده بسیار حیاتی و مصرف آن در اوایل حاملگی بسیار مهم است، هم اکنون بسیاری از مواد از جمله پاستا، غلات، برنج و نانها با این ماده غنی شده اند. همچنین در مارچوبه و سبزیجات تیره رنگ مانند اسفناج این ماده یافت میشود.
هر میوه سبز، زرد، نارنجی یا قرمز و هر نوع سبزیجات که دوست دارید مصرف کنید. بخصوص سیب زمینی شیرین . این میوه های رنگارنگ شامل ماده بتاکاروتن است که بدن آنرا به ویتامین آ تبدیل میکند که برای رشد چشم ، پوست، استخوان ها و اندام های داخلی کودک شما ضروری است. مصرف اشکال دارویی و آماده ی ویتامین A را کنترل کنید. که معمولا در مکمل های غذایی ، مواد غذایی غنی شده، برخی داروها و برخی مواد محافظ پوست یافت میشود. (روی بسته این مواد بنام retinol می نویسند). زیرا مصرف مستقیم ویتامین A می تواند موجب مشکلات زایمان شود. در حالیکه مصرف بتاکاروتن(که بعدا بدن آنرا به ویتامین آ تبدیل میکند) مشکلی ایجاد نمیکند.
هشت لیوان آب در روز به شما و کودک شما در رساندن مواد غذایی به سلول ها و دفع مواد زاید کمک میکند. همچنین مصرف آب باعث میشود شکم شما پر شود و کمتر به سراغ چیپس و هله هوله بروید. درضمن خطر کم آبی بدن را جدی بگیرید. زیرا می تواند منجر به زایمان زودرس شود. نکته خوشحال کننده این است که هرجور که به بدن آب برسانید قبول است(آب میوه، شیر، سوپ، چای و قهوه بدون کافیین) پس روی میزان کلی مایعاتی که میخورید حساب کنید.
این ماده بخشی از غلات مورد نیاز بدن شما را تامین میکند. پف فیل شامل فیبر است(ماده ای که اگر یبوست دارید، بسیار کمک کننده است) بعلاوه اگر تهوع دارید، سفتی این ماده باعث کاهش تهوع در بارداری شما میشود. سعی کنید از انواع حبوبات و غلات مصرف کنید. دانه های ذرت، گندم، برنج، جو دو سر، و دانه جو. بدین ترتیب مواد معدنی موردنیاز کودک مانند ویتامین B و آهن و برخی دیگر را تامین می کنید.
میزان کالری مورد نیاز شما به اهداف افزایش وزن شما بستگی دارد. پزشک شما میتواند بر اساس مواردی مانند وزن قبل از بارداری، سن و سرعت افزایش وزن، به شما بگوید که هدف شما باید چه باشد. به طور کلی توصیههای زیر برای زنان باردار وجود دارد.
مصرف مولتی ویتامین در دوران بارداری میتواند مفید باشد در حالی که در برخی از موارد نیز ممکن است آسیبزا باشد. جالب است بدانید که در صورتی که یک رژیم غذایی متعادل داشته باشید به احتمال زیاد تمامی موارد مورد نیاز خود را دریافت خواهید کرد، البته باید به مصرف فولیک اسید و ویتامین D توجه ویژهای نشان دهید زیرا این دو ماده در بارداری و رشد و نمو صحیح جنین بسیار اهمیت دارند.
شما میتوانید از مکملهای ویتامین D و فولیک اسید به طور جداگانه نیز استفاده کنید. در هر صورت مصرف مولتی ویتامینها میتواند مفید باشد اما لازم است این کار را زیر نظر پزشک خود انجام دهید تا دوز مولتی ویتامینی که انتخاب میکنید برای شما و جنینتان مناسب باشد. به یاد داشته باشید که دریافت مقادیر بیش از حد نیاز از برخی از ویتامینها میتواند به جنین شما آسیب برساند.
سه ماهه اول بارداری به عنوان پایه یک بارداری شناخته میشود به همین جهت نیز اهمیت تغذیه در دوران بارداری در سه ماهه اول بیشتر نمایان میشود. در این ماهها معمولاً به افزایش کمیت و کیفیت رژیم غذایی به صورت همزمان نیاز دارید تا بتوانید مواد مغذی لازم برای رشد جنین و مراحل اولیه رشد، از جمله رشد اندامهای حیاتی را فراهم کنید. مهمترین موادی که لازم است در سه ماهه اول بارداری دریافت کنید شامل اسید فولیک، آهن، کلسیم و پروتئینها هستند - که همه آنها نقشهای خاصی در اقداماتی مانند بهبود سلامت رشد مغز و ستون فقرات نوزاد، افزایش حجم خون و ساخت استخوانها و بافتهای نوزاد دارند.
اهمیت تغذیه در سه ماهه اول دوران بارداری به مادر نیز مربوط است. دوران بارداری برای بسیاری از مادران سرشار از تغییرات خلق و خو است. تغذیه سالم و مناسب در سه ماهه اول بارداری میتواند به طور مؤثری بر روی این تغییرات تأثیر بگذارد و آنها را بهبود ببخشد. همچنین تغذیه مناسب میتواند به طور مؤثری از اضطراب و استرس در دوران بارداری بکاهد.
در طول ماههای اول بارداری جنین بسیار حساستر است. این دوره دورهای است که ممکن است سقط جنین در آن اتفاق بیفتد. همچنین بیشترین رشد و نمو جنین در سه ماهه اول اتفاق میافتد. بنابراین لازم است که در ماه اول بارداری از برخی از غذاها و همچنین انجام برخی از فعالیتها خودداری کنید. مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند.
توجه کنید که سیگارهای معمولی و سیگارهای الکترونیکی میتوانند بر سلامت جنین اثر بگذارند و باعث آسیب مغز و ریههای جنین شوند.
نوشیدن الکل در سه ماهه اول میتواند باعث نقصهای مادرزادی، سقط جنین و مردهزایی و همچنین باعث ناتوانیهای رفتاری و فکری شود که به عنوان اختلالات طیف الکل جنینی (FASD) شناخته میشوند. به همین دلیل نیز لازم است شدیداً از مصرف الکل در هر مقداری اجتناب کنید.
گوشت و تخممرغ خام یا نیمپز خطر ابتلا به لیستریوز و توکسوپلاسموز را به همراه دارد که میتواند منجر به بیماریهای جدی و تهدیدکننده زندگی، نقصهای مادرزادی شدید و سقط جنین شود.
برخی از غذاهای دریایی ممکن است حاوی مقادیری از جیوه باشند که میتواند سلامت جنین را تهدید کند.
کافئین میتواند از جفت عبور کند و بر روی ضربان قلب جنین تأثیر بگذارد. در صورتی که به قهوه اعتیاد دارید ممکن است مصرف مقادیر خیلی کم از آن برای شما ایمن باشد. این در حالی است که بهترین کار در طول دوران بارداری حذف کافئین است.
در طول دوران بارداری بدن حساسیت بیشتری دارد و ممکن است سریعتر دچار واکنشهای آلرژیک شود. به همین دلیل نیز لازم است در طول دوران بارداری از برنزه کردن اجتناب کنید.
برخی از مطالعات نشان میدهند که مصرف غذاهای قلیایی در ماههای اول بارداری میتواند شانس پسر شدن جنین را افزایش دهد. برخی از خوراکیهایی که میتوانید به این منظور از آنها استفاده کنید شامل موارد زیر هستند.
در ماه دوم بارداری اندامهای حیاتی جنین شروع به شکلگیری میکنند و دست، پا، چشم، مغز و نخاع شکل میگیرند. جنین دو ماهه در صورتی که سالم و سلامت باشد حدود ۱. ۵ سانتیمتر طول و ۱ گرم وزن دارد.
در ماه سوم بارداری شما به مقدار کافی از ویتامین B۶، فولات، ویتامین D و روی نیاز دارید. همچنین لازم است که مقادیر کافی از میوههای تازه، سبزیجات، لبنیات و پروتئین مصرف کنید تا سلامت خود و جنینتان را تامین کنید.
برخی از مواد غذایی و خوراکیها وجود دارند که مصرف آنها میتواند به زیباتر شدن جنین شما کمک کند. مصرف اسیدهای چرب که در ماهیهای چرب و دانه چیا وجود دارند میتوانند به رشد مغز و چشمهای جنین کمک کنند. آنتی اکسیدانها میتوانند به جنین شما پوست بهتری ببخشند و در نهایت مصرف مقادیر کافی از کلسیم و ویتامین D میتواند باعث استحکام استخوانها و دندانهای کودک شما شود.
به طور کلی تمام ماههای بارداری دارای اهمیت خاص خود هستند و اهمیت تغذیه در دوران بارداری در تمامی ماهها وجود دارد. در سه ماهه دوم بارداری توصیه میشود که مقادیر کافی از میوهها و سبزیجات تازه، منابع پروتئینی مانند گوشت، ماهی و لبنیات، مواد غذایی حاوی آهن و اسیدفولیک و آب را مصرف کنید.
برخی از مواردی که مصرف آنها در سه ماهه دوم بارداری ممنوع است شامل موارد زیر هستند.
اهمیت تغذیه در دوران بارداری در سه ماهه سوم نیز بدیهی است. برخی از مهمترین مواردی که در خصوص تغذیه در سه ماهه سوم بارداری لازم است به آنها توجه کنید شامل موارد زیر هستند.
اگرچه نقش تغذیه در دوران بارداری بسیار پررنگ است و عموماً یک رژیم غذایی متنوع و متعادل که به دقت تنظیم شده باشد میتواند سلامت مادر و جنین را تامین کند باز هم در مواردی ممکن است مادر به مصرف مجموعهای از مکملها و مولتی ویتامینها نیاز داشته باشد. برخی از مهمترین ویتامینها و مواد مغذی که ممکن است نیاز به مکملهای آنها در دوران بارداری داشته باشید شامل موارد زیر هستند.
اسید فولیک یکی از مهمترین مواد مغذی است که در طی بارداری به آن احتیاج دارید. کمبود اسید فولیک میتواند منجر به ایجاد نقص لوله عصبی در جنین شود که یک نقص مادرزادی مغز و نخاع است.
عموماً توصیه میشود تمامی زنان در سنین باروری روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسید فولیک مصرف کنند. این در حالی است که زنان باردار به مصرف ۶۰۰ میکروگرم اسید فولیک در روز نیاز دارند. برخی از سبزیجات برگ سبز، بیشتر انواع توتها، آجیلها، لوبیاها، مرکبات و غلات صبحانه غنی شده از خوراکیهایی هستند که میتوانند به عنوان منبع اسید فولیک مورد استفاده قرار بگیرند با این حال تأمین این مقدار از اسید فولیک از طریق غذا میتواند دشوار باشد.
آهن یکی از مهمترین مواردی است که باید در طی بارداری به آن توجه شود. بسیاری از زنان به دلیل دورههای متوالی قاعدگی و دریافت کم مقادیر آهن ممکن است دچار کمبود آهن باشند. به همین دلیل نیز سطح آهن شما عموماً قبل از بارداری چک میشود. این در حالی است که آهن برای رشد و نمو مغز کودک شما مهم است. در دوران بارداری، میزان خون در بدن شما افزایش مییابد، بنابراین برای خود و کودک در حال رشدتان به آهن بیشتری نیاز دارید. در صورتی که سطح آهن شما نرمال باشد باید در طی دوران بارداری روزانه ۲۷ میلیگرم آهن دریافت کنید.
کلسیم در دوران بارداری دارای نقشهای زیادی است. کلسیم در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به پرهاکلامپسی را کاهش دهد. این یک بیماری جدی پزشکی است که باعث افزایش ناگهانی فشار خون شما میشود. کلسیم همچنین استخوانها و دندانهای کودک شما را میسازد.
به طور معمول توصیه میشود بزرگسالان باردار روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم دریافت کنند. این در حالی است که نوجوانان باردار (۱۴ تا ۱۸ سال) به ۱۳۰۰ میلیگرم کلسیم در روز نیاز دارند.
ویتأمین D به کلسیم کمک میکند تا استخوانها و دندانهای کودک شما را بسازد. همه زنان، چه باردار باشند و چه نباشند، باید روزانه ۶۰۰ واحد بینالمللی (IU) ویتامین D دریافت کنند. به خاطر داشته باشید که مصرف بیش از حد مکمل میتواند مضر باشد. برای مثال، سطوح بسیار بالای ویتامین A میتواند باعث نقص مادرزادی شود. فقط مکملهای ویتامین و مواد معدنی را که پزشک شما توصیه میکند، مصرف کنید.
نقش تغذیه در دوران بارداری بسیار پررنگ است. داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب میتواند به شما و جنینتان کمک کند تا سالم بمانید و به خوبی این دوران را سپری کنید. ورزش نیز به صورت مشابه عمل میکند. در واقع به اندازه اهمیت تغذیه در دوران بارداری ورزش نیز اهمیت دارد. ورزش و تناسب اندام در دوران بارداری میتواند فواید زیادی برای جنین داشته باشد. برخی از مهمترین این مزایا شامل موارد زیر هستند.
بیشتر بخوانید: تاثیر افزایش سن مادر بر باروری
اهمیت تغذیه در دوران بارداری به حدی زیاد است که به داشتن یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد خوراکی مورد نیاز مادر و جنین ختم نمیشود و برخی از غذاها و خوراکیها نیز وجود دارند که باید از مصرف آنها اجتناب کنید. مهمترین غذاهایی که باید در دوران بارداری از مصرف آنها اجتناب کنید شامل موارد زیر هستند.
در صورتی که تمایل دارید از غذاهای دریایی استفاده کنید لازم است این غذاها قبل از مصرف کاملاً پخته شوند. همچنین لازم است از مصرف سوشیهای پخته نشده خودداری کنید.
همچنین لازم است تمامی غذاهایی که قصد دارید آنها را نگهداری کنید در یخچال قرار دهید و از مصرف خوراکیهایی که در دمای اتاق باقی ماندهاند اجتناب کنید.
برخی از میوهها وجود دارند که بهتر است در طول دوران بارداری از مصرف آنها اجتناب کنید. این میوهها شامل موارد زیر هستند.
همان طور که اشاره کردیم یکی از مهمترین مواد مورد نیاز در دوران بارداری کلسیم است. شما میتوانید کلسیم کافی را از طریق مصرف مقادیر کافی از لبنیات دریافت کنید. این در حالی است که بسیاری از افراد به لاکتوز شیر حساسیت دارند و نمیتوانند به راحتی از لبنیات استفاده کنند. در صورتی که شما نیز با این مشکل روبرو هستید بسته به میزان حساسیت خود میتوانید روشهای مختلفی را امتحان کنید.
اگر حساسیت شما کم است میتوانید از محصولات لبنی دیگر که مقدار کمی لاکتوز دارند مانند پنیر و ماست استفاده کنید. در صورتی که حساسیت شما زیاد است نیز میتوانید از محصولات لبنی بدون لاکتوز استفاده کنید و یا میزان کلسیم مورد نیاز خود را از طریق منابع دیگری مانند سبزیجات، کلم بروکلی، ساردین و توفو تأمین کنید.
در دوران بارداری بدن مادر شروع به افزایش حجم خون میکند تا بتواند جنین را شکل دهد. ساخت خون نیاز شدیدی به آهن دارد. به همین دلیل نیز یکی از مهمترین نیازها در دوران بارداری آهن است که باید به طور مناسبی تأمین شود.
آهن در بسیاری از خوراکیها و مواد غذایی وجود دارد و در صورتی که با نقش تغذیه در دوران بارداری به خوبی آشنا باشید میتوانید مقدار آهن مورد نیاز خود را از طریق غذاها تأمین کنید. برخی از بهترین منابع آهن شامل موارد زیر هستند.
جمعبندی
نقش تغذیه در دوران بارداری بسیار پررنگ است و اهمیت تغذیه در دوران بارداری فراتر از تامین کالری مورد نیاز مادر و جنین است. نبود و یا کمبود مواد مغذی مورد نیاز مانند اسید فولیک، آهن، کلسیم، ویتامینها و املاح معدنی در دوران بارداری میتواند بر سلامت مادر و جنین تأثیر بگذارد و حتی حیات آنها را به خطر می اندازد. بهترین تصمیم این است که در این دوران تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا بتوانید نیازهای تغذیهای جنینتان را به خوبی تأمین کنید و سلامت خود را حفظ کنید. ما در این مطلب هرنکتهای را که لازم است در ارتباط با نقش تغذیه و اهمیت آن در دوران بارداری بدانید را بررسی کردیم.
مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی)
بهترین تغذیه در دوران بارداری تغذیهای است که میزان کافی و مناسبی از مواد معدنی، ویتامینها و مواد دیگری را که برای سلامت ماندن مادر و رشد و نمو جنین نیاز است را تامین کند.
ارسال نظر