7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

بررسی فواید و تاثیرات اهدای خون بر سلامتی بدن

تاریخ: ۱۴۰۴/۰۵/۰۱ تعداد بازدید: ۱۸

خون یکی از مهم‌ترین مایعات در بدن است که دارای نقش‌های فراوانی است. در بسیاری از موارد مانند تصادفات و آسیب‌های جسمی، عمل‌های جراحی و بیماری‌های شدید افراد خون زیادی از دست می‌دهند که لازم است در بدن جبران شود. اهدای خون یک فرآیند انسان دوستانه و ارزشمند است که می‌تواند به نجات جان انسان‌ها کمک کند. جدای از این موارد اهدای خون برای خود شخص نیز منفعت های بسیار زیادی دارد که در ادامه به آنها نیز می پردازیم. در واقع شما عزیزان با انجام اهدای خون هم به سلامتی دیگران و هم خودتان کمک خواهید کرد.

فواید اهدای خون

مزایای اهدای خون برای گیرنده و دهنده بسیار است. برای فرد اهدا‌کننده اهدای خون می‌تواند باعث کاهش خطر بیماری‌های قلبی، کنترل وزن، و بهبود عملکرد کبد شود. همچنین، اهدای خون به تولید سلول‌های خونی جدید کمک می‌کند و می‌تواند در پیشگیری از انواع سرطان و هموکروماتوز(افزایش بیش از حد آهن در بدن) موثر باشد. برای فردی که خون دریافت می‌کند نیز اهدای خون می‌تواند جان فرد را نجات دهد و در کنترل بسیاری از بیماری‌ها و شرایط پزشکی حیاتی مؤثر باشد.

تاثیرات اهدای خون بر سلامتی بدن

پیش از اهدای خون چه علائمی بررسی می‌شوند؟

جالب است بدانید که زمانی که برای اهدای خون اقدام می‌کنید در ابتدا برخی از فاکتور‌های مهم و تأثیرگذار در شما بررسی می‌شوند زیرا این عوامل در ابتدا تعیین‌کننده سلامت خود شما و در قدم بعدی تعیین‌کننده سلامت فرد گیرنده خواهد بود. مهم‌ترین این عوامل به شرح زیر هستند:

  • حداقل سن ۱۸ سال

برای اهدا خون حداقل باید ۱۸ سال سن داشته باشید. البته در برخی از کشور‌ها افراد زیر ۱۸ سال می‌توانند با رضایت نامه کتبی از والدین خون اهدا کنند.

 

  • حداقل وزن ۵۰ کیلوگرم

 

  • بررسی بیماری‌ها و شرایط سلامت

برخی از بیماری‌ها مانند کم خونی وجود دارند که در صورت ابتلا به آن‌ها اجازه اهدا خون نخواهید داشت.

فرایند اهدای خون

فرایند اهدا خون یک فرآیند ساده و نسبتاً کوتاه است. در طی این فرآیند مدارک شناسایی خود را ارائه می‌دهید و سپس معاینه می‌شوید و مشاوره پزشکی دریافت می‌کنید. سپس از شما خواسته می‌شود که برای زمان کوتاهی استراحت کنید و سپس خون مورد نظر از شما گرفته می‌شود که حدود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه طول می‌کشد. در نهایت می‌توانید کمی استراحت کنید و از شما پذیرایی می‌شود.

فرایند اهدای خون

انواع روش‌های اهدای خون

اهدای خون دارای انواع متفاوتی است. برخی از رایج‌ترین انواع اهدا خون شامل موارد زیر هستند.

  • اهدای خون کامل

اهدای خون کامل رایج‌ترین نوع اهدای خون است. در طول این اهدای خون، شما حدود نیم لیتر خون کامل اهدا می‌کنید. سپس خون از اجزای آن - گلبول‌های قرمز، پلاسما و گاهی پلاکت‌ها - جدا می‌شود.

 

  • آفرزیس

در طول آفرزیس، شما به دستگاهی متصل می‌شوید که قسمت‌های مختلف خون شما را جمع‌آوری و جدا می‌کند. این اجزای خون شامل گلبول‌های قرمز، پلاسما و پلاکت‌ها هستند. سپس دستگاه، قسمت‌های باقی مانده خون را به شما برمی‌گرداند.

 

  • اهدای پلاکت(پلاکت فرزیس)

در این روش فقط پلاکت‌ها جمع‌آوری می‌شوند. پلاکت‌ها سلول‌هایی هستند که با تجمع و تشکیل پلاک در رگ‌های خونی (لخته شدن) به توقف خونریزی کمک می‌کنند. پلاکت‌های اهدایی معمولاً به افرادی که مشکلات لخته شدن خون یا سرطان دارند و افرادی که پیوند عضو یا جراحی‌های بزرگ انجام خواهند داد، داده می‌شود.

 

  • اهدای مضاعف گلبول قرمز

در این روش مقدار بیشتری از گلبول‌های قرمز شما اهدا می‌شود.

 

  • اهدای پلاسما(پلاسما فرزیس)

در این روش اهدا خون نیز بخش مایع خون که پلاسما نام دارد جمع‌آوری می‌شود. پلاسما به لخته شدن خون کمک می‌کند و حاوی آنتی‌بادی‌هایی است که به مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کنند. پلاسما معمولاً در شرایط اضطراری و تروما به افراد داده می‌شود تا به توقف خونریزی کمک کند.

انواع روش‌های اهدای خون

نکاتی مربوط به پیش از اهدای خون برای آقایان و خانم‌ها

برخی از نکات وجود دارند که لازم است زنان و مردان قبل از اهدا خون آن‌ها را رعایت کنند. مهم‌ترین این موارد شامل زیر هستند.

  1. شب قبل از اهدا خون خواب کافی و با کیفیت داشته باشید.
  2. سعی کنید غذای کم و مناسب مصرف کنید و از مصرف خوراکی‌ها و غذا‌های چرب مانند همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده و بستنی خودداری کنید.
  3. قبل از اهدا خون آب کافی و مناسب بنوشید.
  4. لباس راحت و مناسب بپوشید که آستین‌های آن به راحتی بالا رود.
  5. اگر داروی خاصی مصرف کرده‌اید یا می‌کنید لازم است متخصص مراقبت‌های بهداشتی خود را در جریان قرار دهید. برای مثال اگر قصد دارید پلاکت اهدا کنید لازم است دو روز قبل از اهدا از مصرف آسپرین خودداری کنید.

جواب آزمایش اهدای خون چند روز طول می‌کشد؟

معمولاً یک هفته طول می‌کشد تا جواب آزمایش اهدا خون آماده شود. در این مدت نیز کارت اهدا خون برای فرد آماده و صادر می‌شود. البته اگر سری اولی باشد که آزمایش اهدای خون را انجام می دهید ممکن است فرآیند طولانی تر شود چرا که بایستی بر روی خون شما از نظر بیماری های مختلف نیز آزمایش انجام شود.

جواب آزمایش اهدای خون چند روز طول می‌کشد؟

تغییرات پس از اهدای خون در بدن

پس از اهدای خون تغییراتی در بدن رخ می‌دهد که برخی از آن‌ها موقتی و برخی دیگر دائمی هستند. پس از اهدای خون در عرض چند دقیقه گردش خون منظم می‌شود و پس از ۲۴ ساعت مایعات از دست رفته جبران می‌شوند، پروتئین‌های از دست رفته پس از ۴۸ ساعت و گلبول‌های قرمز پس از دو هفته جبران می‌شوند.

مدت زمان جبران تغییرات پس از اهدای خون

در کنار مزایای بی‌نظیر و فراوان اهدای خون بسیاری از افراد نگران زمان جبران خون از دست رفته در زمان اهدا هستند. لازم است بدانید در صورتی که فرد دارای وضعیت نرمال باشد ظرف چند روز پس از اهدای خون، بدن شما مایعات از دست رفته را جایگزین می‌کند و پس از دو هفته، بدن شما گلبول‌های قرمز از دست رفته را جایگزین خواهد کرد.

 

جمع‌بندی
اهدا خون یک فرآیند مفید و انسان دوستانه است. مزایای اهدای خون برای فرد گیرنده و اهدا‌کننده فراوان است. همچنین این کار به سلامت فرد و جامعه و نجات جان انسان‌ها نیز کمک می‌کند. در این مطلب هر آن چه لازم بود در مورد اهدا خون بدانید را برای شما توضیح دادیم.

 

 

مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی)


  • mayoclinic.org
  • blood.co.uk
آخرین مقالات
انواع گروه خونی چیست؟

انواع گروه خونی چیست؟

۱۴۰۴/۰۴/۳۰ تعداد بازدید : ۴۶
تست تنفسی اوره چیست؟

تست تنفسی اوره چیست؟

۱۴۰۴/۰۴/۲۸ تعداد بازدید : ۴۳
آزمایش CRP چیست؟

آزمایش CRP چیست؟

۱۴۰۴/۰۴/۲۴ تعداد بازدید : ۶۱
آزمایش ویتامین دی چیست؟

آزمایش ویتامین دی چیست؟

۱۴۰۴/۰۴/۲۱ تعداد بازدید : ۳۰۷۱
آزمایش قبل از ازدواج

آزمایش قبل از ازدواج

۱۴۰۴/۰۴/۱۲ تعداد بازدید : ۱۷۹
آزمایش fbs چیست؟

آزمایش fbs چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۱۹ تعداد بازدید : ۲۲۵
آزمایش fsh چیست؟

آزمایش fsh چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۱۰ تعداد بازدید : ۳۷۳
روش‌های تشخیص ناباروری در زنان

روش‌های تشخیص ناباروری در زنان

۱۴۰۴/۰۳/۰۷ تعداد بازدید : ۱۵۵
آزمایش اسپرم چیست؟

آزمایش اسپرم چیست؟

۱۴۰۴/۰۳/۰۵ تعداد بازدید : ۱۶۵
پرسش و پاسخ مزایای اهدای خون چیست؟

اهدای خون ایمن است. برای هر اهداکننده از تجهیزات یکبار مصرف استریل و جدید استفاده می‌شود، بنابراین هیچ خطری برای ابتلا به عفونت‌های خونی با اهدای خون وجود ندارد. بیشتر بزرگسالان سالم می‌توانند با خیال راحت و بدون خطرات سلامتی، حدود نیم لیتر خون اهدا کنند.

برخی از گروه‌ها نمی‌توانند خون اهدا کنند. مهم‌ترین این گروه‌ها شامل موارد زیر هستند.

  1. هر کسی که در سه ماه گذشته از دارو‌های تزریقی، استروئید‌ها یا ماده دیگری که توسط پزشک تجویز نشده است، استفاده کرده باشد.
  2. هر کسی که در سه ماه گذشته شریک جنسی جدیدی داشته و در سه ماه گذشته رابطه جنسی مقعدی داشته باشد.
  3. هر کسی که کمبود مادرزادی فاکتور انعقادی داشته باشد.
  4. هر کسی که آزمایش HIV او مثبت باشد.
  5. هر کسی که در سه ماه گذشته با فرد مبتلا به هپاتیت B یا هپاتیت C تماس نزدیک داشته باشد - با او زندگی کرده یا با او تماس جنسی داشته باشد.

ارسال نظر

دیدگاه

تماس با ما