7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

همه چیز درباره تست آلرژی - هزینه تست آلرژی

تاریخ: ۱۴۰۴/۰۲/۰۶ تعداد بازدید: ۳۱

آلرژی یکی از مشکلات شایع در سرتاسر دنیا است که افراد زیادی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. آلرژی‌ها در صورتی که به موقع تشخیص داده نشوند و کنترل نشوند می‌توانند موجب ایجاد برخی از عوارض جدی در بدن شوند و کیفیت زندگی فرد را به طور قابل توجهی کاهش دهند. انواع مختلفی از تست‌های آلرژی وجود دارند که می‌توانند در تشخیص آلرژی به پزشک کمک کنند.

تست آلرژی یا آزمایش حساسیت چیست؟ 

تست آلرژی یا آزمایش‌های حساسیت مجموعه‌ای از روش‌ها هستند که می‌توانند تعیین کنند چه موادی باعث بروز آلرژی در بدن شما می‌شوند. در واقع در طی این تست‌ها واکنش بدن شما و میزان آن به برخی از رایج‌ترین آلرژن‌ها در محیط‌های کنترل شده بررسی می‌شود.

تست آلرژی یا آزمایش حساسیت چیست؟

چه کسانی نیاز به انجام تست آلرژی دارند؟

تست آلرژی در موارد مختلفی ممکن است برای شما در نظر گرفته شود. یکی از رایج‌ترین این موارد مواقعی است که با علائم رایج آلرژی رو به رو می‌شوید. به علاوه در زمانی که فرد به آسم مبتلا است نیز این تست‌ها انجام می‌شوند تا مشخص شود که چه محرک‌هایی باعث تشدید و بدتر شدن آسم می‌شوند. یکی دیگر از مواردی که تست‌های آلرژی برای شما در نظر گرفته می‌شود زمانی است که با حملات آنافیلاکسی رو به رو می‌شوید.

انواع تست آلرژی

انواع مختلفی از تست‌های آلرژی وجود دارد. برخی از مهم‌ترین و رایج‌ترین این تست‌ها شامل موارد زیر هستند.

  • تست خراش پوستی

این نوع از تست که به عنوان تست پوستی نیز شناخته می‌شود معمولاً توسط سوزن‌هایی به نام لانست ایجاد می‌شود که در صورت وجود حساسیت لکه‌های گرد و قرمز و متورم ایجاد می‌شوند.

  • تست داخل پوستی
    در این نوع از آزمایش آلرژی مقداری از آلرژن به لایه بیرونی پوست شما تزریق می‌شود. از این آزمایش بیشتر در مواردی استفاده می‌شود که تست قبلی برای شما غیر قطعی و یا غیرقابل اعتماد باشد.
  • پچ تست
    این آزمایش برای بررسی درماتیت تماسی استفاده می‌شود. در این آزمایش آلرژن‌ها بر روی پوست شما قرار می‌گیرند و پس از ۴۸ تا ۹۶ ساعت نتیجه مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  • آزمایش خون(IgE)

در این نوع از تست نمونه خون شما به آزمایشگاه فرستاده می‌شود و پس از قرار‌گیری در معرض آلرژن‌ها آنتی‌بادی IgE مورد بررسی قرار می‌گیرد.

انواع تست الرژی

نحوه انجام تست حساسیت چیست؟

انواع مختلفی از تست‌های حساسیت و آزمایش‌های آلرژی وجود دارند که نحوه انجام برخی از مهم‌ترین این تست‌ها به صورت زیر است.

تست خراش پوستی

تست خراش پوستی که با تست سوراخ نیز شناخته می‌شود واکنش حساسیت به ۵۰ ماده را به صورت فوری بررسی می‌کند. به طور معمول این آزمایش در بزرگسالان بر روی ساعد دست و در کودکان در بالای کمر ایجاد می‌شود. برای انجام این تست محل آزمایش را با الکل ضد عفونی می‌کنند و در کنار هر علامت کمی از ماده آلرژن‌ زده می‌شود و سطح پوست با سوزن‌های مخصوص که لانست نام دارند سوراخ می‌شود. علاوه بر مواد آلرژن از دو ماده دیگر نیز برای بررسی پاسخ پوستی شما استفاده می‌شود.

 

اولین ماده هیستامین است. این ماده نشان می‌دهد که پوست شما به طور کلی پاسخ می‌دهد یا نه. لازم است به این نکته توجه داشته باشید که در صورتی که پوست شما به هیستامین پاسخ ندهد ممکن است تست‌های پوستی شما نیز به درستی پاسخ ندهند و قابل اعتماد نباشند. دومین ماده گلیسیرین یا سالین است. بیشتر افراد به این ماده هیچ واکنشی نشان نمی‌دهند و در صورتی که پوست شما به این ماده واکنش دهد به این معنا است که پوست شما بیش از اندازه حساس است و باز هم ممکن است نتایج تست شما قابل اعتماد و درست نباشد.

 

پس از انجام این مراحل برای ۱۵ دقیقه صبر می‌کنید تا نتیجه نشان داده شود. در صورتی که به هر یک از آلرژن‌ها حساس باشید یک دایره متورم و قرمز رنگ به نام چرخک در آن ناحیه ایجاد می‌شود که قطر این هاله اندازه‌گیری و یادداشت می‌شود.

تست تزریق پوست

در این نوع از آزمایش آلرژی مقدار کمی از عصاره آلرژن توسط یک سوزن به پوست بازوی شما تزریق می‌شود. نتایج آزمایش پس از ۱۵ دقیقه بررسی می‌شود. از این تست بیشتر برای بررسی حساسیت به سم حشرات و پنی سیلین استفاده می‌شود.

پچ تست

از این تست بیشتر برای بررسی حساسیت به آلرژن‌هایی که باعث درماتیت تماسی می‌شوند استفاده می‌شود. این تست می‌تواند واکنش‌های آلرژیکی را که به صورت تأخیری بروز می‌کنند را شناسایی کند. در این نوع از آزمایش آلرژی از سوزن استفاده نمی‌شود و پوست در معرض حدود ۳۰ ماده آلرژن قرار می‌گیرد که برخی از مهم‌ترین آن‌ها شامل لاتکس، دارو‌ها، عطر‌ها، مواد نگهدارنده، رنگ مو، فلزات و رزین‌ها هستند. برای ۴۸ ساعت باید این پچ‌ها بر روی پوست شما باقی بمانند و سپس پوست شما بررسی می‌شود. وجود نقاط تحریک شده در محل چسب‌ها می‌تواند نشانه‌ای از وجود آلرژی باشد.

 

بیشتر بخوانید: علائم آلرژی یا حساسیت چیست؟

 

نحوه انجام تست حساسیت

تست پوستی چگونه انجام می‌شود؟

یکی از تست‌های آلرژی که در بسیاری از موارد برای تشخیص آلرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد تست‌های پوستی هستند. در طی این تست‌ها پوست در معرض برخی از آلرژن‌ها قرار می‌گیرد و سپس برای ایجاد علائم آلرژی فرد بررسی می‌شود.

نتیجه آزمایش آلرژی چه چیز را نشان می‌دهد؟

آزمایش‌های آلرژی و تست‌های آلرژی به طور مؤثری می‌توانند در تشخیص وجود یا عدم وجود شرایط آلرژیک موثر باشند. برخی از مهم‌ترین شرایط آلرژیک که برای تشخیص آن‌ها از تست‌های آلرژیک استفاده می‌شود شامل موارد زیر هستند.

  • رینیت آلرژیک یا تب یونجه
  • آسم آلرژیک
  • درماتیت یا اگزما
  • آلرژی غذایی
  • آلرژی به پنی سیلین
  • آلرژی به زهر زنبور عسل

موارد منع انجام تست آلرژی

آزمایش آلرژی که به صورت پوستی انجام می‌شود در اکثر موارد و برای سنین مختلف حتی نوزادان بی‌خطر به حساب می‌آید. با این حال در برخی از موارد ممکن است شما از انجام تست‌های پوستی آزمایش آلرژی منع شوید. برخی از مهم‌ترین این موارد شامل موارد زیر هستند.

سابقه آلرژی شدید از موارد منع تست آلرژی

در صورتی که شما نسبت به یک آلرژن حساسیت شدید داشته باشید ممکن است حتی مقادیر کمی از این ماده که در تست‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد منجر به حساسیت شدید و حتی آنافیلاکسی در شما شود.

مصرف برخی از دارو‌ها

در صورتی که برخی از دارو‌ها مانند آنتی هیستامین ها یا دارو‌های ضد افسردگی را به طور منظم مصرف می‌کنید ممکن است نتایج آزمایش آلرژی شما درست نباشد. در واقع برای انجام تست‌های پوستی لازم است مصرف این دارو‌ها را قطع کنید که در برخی از موارد ممکن است پزشک شما مصرف دارو‌ها را ارجح بداند و از تجویز تست‌های پوستی چشم پوشی کند.

اگزما یا پسوریازیس شدید

برای انجام تست‌های پوستی نیاز به سطوحی از پوست دارید که در سلامت باشند. در صورتی که مقادیر زیادی از پوست دست‌ها، بازو‌ها و پشت شما دچار اگزما باشند ممکن است سطح کافی برای انجام این تست وجود نداشته باشد.

موارد منع انجام تست الرژی

آیا انجام تست آلرژی عوارضی دارد؟

آزمایش آلرژی به صورت تست‌های پوستی در اکثر موارد عارضه خاصی به دنبال ندارد. با این حال یکی از شایع‌ترین عوارض این تست‌ها ایجاد برآمدگی‌های کمی متورم، قرمز و خارش دار در سطح پوست و در محل تست است که ممکن است در برخی از افراد تا چندین ماه ادامه پیدا کنند. در هر صورت انجام این تست‌ها باید در مطب انجام شود تا در صورت بروز واکنش‌های نادر بتوان سلامت فرد را حفظ کرد.

تداخلات دارویی تست آلرژی

آزمایش آلرژی می‌تواند با برخی از دارو‌ها تداخل داشته باشد. به همین دلیل نیز لازم است قبل از انجام آزمایش آلرژی لیستی از دارو‌هایی را که به طور مداوم مصرف می‌کنید به متخصص خود ارائه دهید. برخی از دارو‌هایی که مصرف آن‌ها می‌تواند بر روی نتایج آزمایش آلرژی تأثیر داشته باشد شامل موارد زیر هستند.

  • آنتی هیستامین های تجویزی، مانند هیدروکسی زین(ویستا ریل)
  • آنتی هیستامین های بدون نسخه، مانند لوراتادین(کلاریتین، آلاورت)، دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین، ستیریزین(آلرژی زیرتک) و فکسوفنادین.
  • دارو‌های ضد افسردگی سه حلقه‌ای، مانند نورتریپتیلین(Pamelor) و دزیپرامین(Norpramin).
  • برخی از دارو‌های سوزش سر دل، مانند سایمتیدین و رانیتیدین.
  • داروی آسم(omalizumab Xolair). این دارو می‌تواند نتایج آزمایش را به مدت شش ماه یا بیشتر حتی پس از ترک مصرف آن مختل کند.

 

به یاد داشته باشید که دارو‌ها با سرعت‌های مختلفی از بدن شما خارج می‌شوند و در نتیجه ممکن است لازم باشد برخی از این دارو‌ها را حتی از ۱۰ روز قبل از انجام آزمایش آلرژی متوقف کنید.

شرایط قبل از انجام آزمایش آلرژی

در صورتی که از دارو‌هایی مانند آنتی هیستامین ها استفاده می‌کنید ممکن است لازم باشد مصرف آن‌ها را از ۳ تا ۱۰ روز قبل از انجام آزمایش قطع کنید. در صورتی که از دارو‌های خاصی استفاده می‌کنید آن‌ها را با پزشک متخصص خود در میان بگذارید.

شرایط قبل از انجام آزمایش آلرژی

چرا انجام آزمایش‌های آلرژی اهمیت دارد؟

اطلاعات حاصل از تست آلرژی در کنار سوابق پزشکی و خانوادگی شما می‌تواند به پزشک متخصص کمک کند تا یک برنامه موثر برای کنترل و کاهش عوارض آلرژی برای شما در نظر بگیرد. این برنامه می‌تواند شامل اجتناب از آلرژن‌ها، دارو‌ها و همین طور در صورت نیاز ایمونوتراپی باشد.

چگونه بدانیم که نیاز به تست آلرژی داریم؟

اگرچه علائم آلرژی در افراد مختلف می‌تواند بسیار متفاوت باشد اما اغلب افراد مبتلا به آلرژی یک یا چند مورد از علائم رایج آلرژی را تجربه خواهند کرد که می‌تواند نشان دهنده نیاز شما به تست‌های آلرژی باشد. در صورتی که شما به گرد و غبار هوا یا شوره حیوانات خانگی حساسیت داشته باشید به احتمال زیاد به تب یونجه مبتلا خواهید بود و با علائم زیر رو به رو خواهید شد.

  • سردرد
  • چشم‌های خارش دار و آبریزش
  • احتقان بینی، عطسه یا آبریزش بینی
  • تنگی نفس، خس خس سینه یا سرفه مزمن
  • گلو درد

 

به علاوه برخی از علائم رایج دیگر که می‌توان نشان دهنده وجود آلرژی در شما باشند شامل موارد زیر هستند:

  • حالت تهوع و استفراغ، درد و گرفتگی شکم، استفراغ و اسهال
  • بثورات پوستی یا خارش پوست

آیا تست‌های آلرژی خانگی موثر هستند؟

کیت‌های آلرژی که در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند و می‌توان آن‌ها را در خانه انجام داد چندان قابل اعتماد نیستند. به یاد داشته باشید که تست‌های آلرژی که در آزمایشگاه انجام می‌شوند هم احتمال نتایج مثبت و منفی کاذب را دارند و این احتمال در این کیت‌ها بسیار بیشتر است. نتایج غیر صحیح این تست‌ها می‌تواند باعث مصرف خودسرانه و بی‌دلیل آنتی هیستامین ها شود که می‌تواند در بلند مدت باعث آسیب به سلامتی شما شود.

آیا تست‌های آلرژی خانگی موثر هستند؟

هزینه آزمایش آلرژی چقدر است؟

آزمایش آلرژی معمولاً توسط متخصص‌های آلرژی انجام می‌شود. این باعث می‌شود هزینه این تست‌ها به طور کلی از هزینه آزمایش‌های روتین دیگر بیشتر باشد. برخی از تست‌های آلرژی تحت پوشش بیمه‌های تکمیلی قرار می‌گیرند اما برخی دیگر تحت بیمه قرار نمی‌گیرند و باید هزینه آن‌ها را به طور آزاد پرداخت کنید.

RAST در تست آلرژی مخفف چیست؟

این تست در واقع با کمک نمونه خون وجود آلرژی را بررسی می‌کند. در این تست نمونه خون فرد در آزمایشگاه در معرض آلرژن‌ها قرار می‌گیرد و از نظر آنتی‌بادی‌های Ig E مورد بررسی قرار می‌گیرد.

تست‌های RAST در مقابل تست‌های پوستی

تست RAST و تست پوستی هر دو روش‌هایی برای تشخیص وجود آلرژی هستند. در تست‌های پوستی نتیجه به صورت موضعی در سطح پوست و ایجاد التهاب و تورم و قرمزی مشخص می‌شود در حالی که در تست RAST آنتی‌بادی‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرند. تست RAST معمولاً برای بررسی آلرژن‌های خارجی مانند غذا‌ها، گرده گیاهان، حیوانات و... مورد استفاده قرار می‌گیرد در حالی که تست‌های پوستی بیشتر برای بررسی وجود آلرژی نسبت به مواد شیمیایی، دارو‌ها و مواد آرایشی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به علاوه تست RAST نسبت به تست‌های پوستی دقیق‌تر است و نتیجه قابل اعتماد‌تری را ارائه می‌دهد.

نمونه مورد نیاز برای انجام این آزمایش چیست؟

به طور کلی برای انجام تست‌های آلرژی به نواحی سالم از پوست دست یا کمر احتیاج دارید. به علاوه اگر آزمایش RAST برای شما در نظر گرفته شده باشد به نمونه خون نیاز است.

آماده شدن جواب تست آلرژی چقدر زمان می‌برد؟

زمان آماده شدن نتیجه تست به طور کلی به نوع آزمایشی که قصد دارید انجام دهید بستگی دارد. زمان متوسط برای انجام تست‌های آلرژی به صورت زیر هستند.

  • آزمایش خون

این آزمایش آلرژی به طور متوسط کمتر از ۱۰ دقیقه طول می‌کشد زیرا تنها شامل گرفتن نمونه خون است.

  • تست پوستی

این تست می‌تواند حدود ۳ تا ۵ دقیقه برای هر آلرژن طول بکشد به علاوه‌ی ۱۵ تا ۲۰ دقیقه که لازم است صبر کنید تا نتیجه مشخص شود.

  • تست پچ

این تست نیز برای هر آلرژن حدود ۳ تا ۵ دقیقه طول می‌کشد و بعد از چند روز باید برای بررسی نتیجه به آزمایشگاه مورد نظر دوباره مراجعه کنید.

نمونه مورد نیاز برای انجام این آزمایش چیست؟

اگر جواب آزمایش مثبت باشد مراحل بعدی چیست؟

در صورتی که جواب آزمایش شما مثبت باشد پزشک شما احتمالاً برای رد کردن احتمال مثبت کاذب تست‌های دیگری نیز انجام خواهد داد. در صورتی که وجود آلرژی در بدن شما قطعی شود پزشک بسته به نوع و شدت آلرژی و وضعیت سیستم ایمنی و بدن شما ممکن است درمان‌های مختلفی را در نظر بگیرد که می‌توانند شامل موارد زیر باشند.

  • کاهش قرار‌گیری در معرض آلرژن‌ها
  • مصرف دارو‌های آلرژی
  • استفاده از واکسن‌های آلرژی

تست آلرژی کجا انجام می‌شود؟

تست‌های آلرژی را می‌توانید در آزمایشگاه‌هایی که این تست‌ها را انجام می‌دهند انجام دهید. آزمایشگاه مرکزی فردیس یکی از آزمایشگاه‌های معتبری هست که انواع آزمایش‌های آلرژی را انجام می‌دهد. متخصص مراقبت‌های بهداشتی ممکن است از شما سوالاتی در مورد سابقه پزشکی، علائم و وجود سابقه آلرژی در خانواده سؤال کند.

 

جمع‌بندی
انواع مختلفی از تست‌های آلرژی وجود دارند که برای تشخیص وجود آلرژی از آن‌ها استفاده می‌شود. تست‌های پوستی، تست پچ، تست RAST و تست‌های تزریقی برخی از انواع رایج این تست‌ها هستند. انجام این تست‌ها می‌تواند به متخصص شما کمک کند تا یک برنامه دقیق برای کنترل آلرژی شما در نظر بگیرد. آزمایشگاه مرکزی فردیس یکی از آزمایشگاه‌های معتبر شهر فردیس است که می‌توانید انواع تست‌های آلرژی خود را در آن انجام دهید.

 

 

مورد تایید و بازبینی شده توسط:
دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی) 


آخرین مقالات
کم کاری تیروئید چیست؟

کم کاری تیروئید چیست؟

۱۴۰۴/۰۲/۰۳ تعداد بازدید : ۴۹
ویروس hpv چیست؟

ویروس hpv چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۲۵ تعداد بازدید : ۹۶
آزمایش Cystatin c چیست؟

آزمایش Cystatin c چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۲۳ تعداد بازدید : ۹۹
آزمایش کالپروتکتین چیست؟

آزمایش کالپروتکتین چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۲۰ تعداد بازدید : ۲۱۶
آزمایش آنتی مولرین هورمون چیست؟

آزمایش آنتی مولرین هورمون چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۱۸ تعداد بازدید : ۳۴۹
آزمایش پرولاکتین(PRL) برای چیست؟

آزمایش پرولاکتین(PRL) برای چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۱۶ تعداد بازدید : ۱۵۵
آزمایش LH چیست؟

آزمایش LH چیست؟

۱۴۰۴/۰۱/۰۶ تعداد بازدید : ۴۹۵
سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

۱۴۰۳/۱۲/۲۲ تعداد بازدید : ۱۴۹
علائم بیماری هاشیموتو چیست؟

علائم بیماری هاشیموتو چیست؟

۱۴۰۳/۱۲/۲۰ تعداد بازدید : ۲۹۲
آزمایش پروتئین اپیدیدیم انسانی  HE4 چیست؟

آزمایش پروتئین اپیدیدیم انسانی HE4 چیست؟

۱۴۰۳/۱۲/۱۸ تعداد بازدید : ۲۸۳

ارسال نظر

دیدگاه

تماس با ما