7 صبح الی 7 بعدازظهر روزهای غیر تعطیل
7 صبح الی 6 بعدازظهر روزهای پنجشنبه

تب مالت چیست و چه علائمی دارد

تاریخ: ۱۳۹۴/۰۵/۲۵ تعداد بازدید: ۲۱۵

تب مالت چیست و چه علائمی دارد؟

تب مالت یا بروسلوز یک بیماری عفونی باکتریایی شایع است که بسیاری از افراد را درگیر می‌کند. این بیماری به طور عمده به دلیل تماس با حیوانات یا فرآورده‌های حیوانی آلوده ایجاد می‌شود. اگر برای شما نیز سؤال است که تب مالت چیست، علائم تب مالت چیست، چگونه می‌توان آن را درمان کرد و چگونه می‌توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

تب مالت چیست؟

مهم‌ترین علائم تب مالت چیست؟

تب مالت دارای دسته‌ای از علائم غیر اختصاصی است که به طور کلی شامل تب، ضعف، خستگی، کاهش اشتها و کاهش وزن، درد‌های مفصلی و درد‌های عضلانی هستند. دسته‌ای دیگر از علائم نیز در تب مالت وجود دارند که به پزشک متخصص برای تشخیص و درمان کمک می‌کنند. مهم‌ترین این موارد را در زیر ذکر می‌کنیم.

  • بزرگی غدد لنفاوی
  • بزرگی کبد و طحال
  • التهاب مفاصل
  • نقص‌های عصبی
  • مشکلات چشمی
  • آبسه کبد و طحال
  • کم خونی
    • کاهش تعداد گلبول‌های سفید و پلاکت‌های خونی
  • علل ایجاد تب مالت

    تب مالت یا بروسلوز یک بیماری عفونی است که توسط باکتری‌ای به نام بروسلا ایجاد می‌شود. اصلی‌ترین راه انتقال این بیماری به انسان تماس با حیوانات آلوده و مصرف برخی از فرآورده‌های دامی مانند شیر غیر پاستوریزه و گوشت آلوده است. این بیماری یک بیماری مشترک بین انسان‌ها و حیوانات است و علاوه بر انسان می‌تواند برخی از حیوانات مانند گاو، بز، گوسفند و سگ را نیز آلوده کند. دو راه دیگر که باعث انتقال این بیماری به انسان می‌شوند شامل موارد زیر هستند.

    استنشاق هوای آلوده به باکتری

    برخی از افراد به واسطه شغل خود بیشتر در معرض باکتری قرار می‌گیرند. این افراد ممکن است به دلیل استنشاق هوای آلوده به باکتری به این بیماری مبتلا شوند. مهم‌ترین این افراد شامل کشاورزان، تکنسین‌های آزمایشگاهی و کارگران کشتارگاه هستند.

    تماس با مایعات و خون حیوانات آلوده

    باکتری‌های موجود در خون، مایع منی و یا جفت حیوانات آلوده می‌توانند از طریق زخم و یا جراحات به بدن انسان منتقل شوند. اگرچه لمس کردن و بازی کردن با حیوانات به ندرت می‌تواند باعث انتقال این بیماری شود و درصد ابتلا به تب مالت از این طریق کم است. با این حال به افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند توصیه می‌شود که از تماس با حیوانات تا حد ممکن اجتناب کنند.

    علل ایجاد تب مالت

    آیا تب مالت واگیردار است؟

    همان طور که گفتیم اصلی‌ترین راه انتقال این بیماری از طریق دام و فرآورده‌های حیوانی به انسان است. نتایج نشان می‌دهند که انتقال این بیماری به صورت فرد به فرد بسیار نادر است و در نتیجه می‌توان گفت این بیماری مسری و واگیر دار نیست. با این حال احتمال انتقال این بیماری در طی دوران بارداری از مادر به جنین امکان‌پذیر است.

    درمان تب مالت چگونه است؟

    تب مالت معمولاً با استفاده از آنتی بیوتیک‌ها درمان می‌شود. برخی از رایج‌ترین روش‌های درمان بیماری تب مالت شامل موارد زیر هستند.

    • آنتی بیوتیک‌هایی مانند داکسی سایکلین، ریفامپین و استرپتومایسین که به عنوان درمان اولیه استفاده می‌شوند.
    • استراحت، مصرف مایعات زیاد و تغذیه سالم
    • استامینوفن جهت کاهش علائم تب

    درمان تب مالت چه قدر طول می‌کشد؟

    به طور کلی شما باید برای حداقل ۶ تا ۸ هفته درمان آنتی بیوتیکی را دریافت کنید تا علائم شروع به کاهش کنند. البته درمان تب مالت با توجه به نوع، شدت بیماری، شرایط شخصی و فیزیکی بیمار می‌تواند متفاوت باشد. با این حال این بیماری با آنتی بیوتیک به طور قطعی درمان می‌شود و تنها تفاوت در زمان آن است.

    آیا تب مالت کشنده است؟

    عوارض ناشی از تب مالت می‌تواند تا مدت‌های زیادی باقی بماند و در ارگان‌ها و قسمت‌های مختلف بدن فرد مشکلاتی را ایجاد کند با این حال درصد مرگ و میر ناشی از این بیماری برابر با ۱تا۲ درصد است. این درصد نشان می‌دهد که به ندرت ممکن است فردی در اثر ابتلا به تب مالت فوت کند و این بیماری کشنده در نظر گرفته نمی‌شود.

    ایا تب مالت کشنده است؟

    تب مالت در بارداری

    در صورتی که مادر در طی دوران بارداری مبتلا به تب مالت یا بروسلوز باشد ممکن است در هنگام زایمان بیماری را به فرزند خود منتقل کند. به علاوه در حین شیردهی نیز احتمال این انتقال از مادر به فرزند وجود دارد. مادر آلوده به تب مالت ممکن است دچار سقط جنین شده و جنین نیز می‌تواند دچار برخی از مشکلات و ناهنجاری‌ها شود. در صورتی که باردار هستید و با فرد مبتلا به بروسلوز تماس داشته‌اید لازم است به پزشک مراجعه کرده و در صورت نیاز برای دوره‌ای کوتاه آنتی بیوتیک مصرف کنید.

    علائم تب مالت در کودکان

    در پاسخ به این پرسش که علائم تب مالت در کودکان چیست باید گفت برخی از رایج‌ترین علائمی که در کودکان مبتلا به بروسلوز دیده می‌شود شامل موارد زیر هستند.

    • ضعف
    • کسالت
    • ناتوانی
    • درد‌های عضلانی
    • التهاب غدد لنفاوی
    • سرفه و آسم
    • سردرد

    علائم تب مالت در بزرگسالان

    در پاسخ به این پرسش که علائم تب مالت در بزرگسالان چیست باید گفت اکثر بزرگسالان مبتلا به تب مالت با مجموعه‌ای از علائم تب، ضعف، خستگی، کاهش اشتها و کاهش وزن رو به رو می‌شوند. اگرچه علائم تب مالت می‌تواند در هر فردی متفاوت باشد. درد مفصلی و عضلانی، دل درد، سردرد و کمر درد نیز از علائم رایج و شایع دیگر این بیماری هستند.

    عوارض تب مالت در بلندمدت

    باکتری بروسلا در تب مالت می‌تواند بخش‌های مختلفی از بدن را درگیر کند. با این حال بیشترین تاثیرات این بیماری بر روی قلب، استخوان، کبد، سیستم عصبی مرکزی و سیستم تولید مثلی خواهد بود. برخی از شایع‌ترین عوارضی که در اثر بیماری تب مالت ایجاد می‌شوند شامل موارد زیر هستند.

    • سقط جنین
    • عفونت کبد و طحال
    • تورم اپیدیدیم و مشکلات تولید مثلی در مردان
    • عفونت بیضه‌ها
    • اندوکاردیت، تورم و التهاب قلب
    • آرتریت مداوم و عفونت مفاصل به خصوص در نواحی دست‌ها و ستون فقرات
    • آنسفالیت یا مننژیت و التهاب مغزی

    عوارض تب مالت در بلندمدت

    چگونه می‌توان خطر ابتلا به بروسلوز را کاهش داد؟

    پس از آن که توضیح دادیم تب مالت چیست و علائم آن چیست نوبت به نحوه پیشگیری از این بیماری می‌رسد. برخی از بهترین روش‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری شامل موارد زیر هستند.

    عدم مصرف لبنیات غیر پاستوریزه

    از مصرف شیر، پنیر، بستنی و لبنیات غیرپاستوریزه دیگر خودداری کنید. در صورتی که به مناطق یا کشور‌هایی سفر می‌کنید که اطلاعی درباره نوع و منشأ لبنیات آن‌ها ندارید بهتر است از مصرف لبنیات خام خودداری کنید.

    پخت کامل گوشت

    گوشت‌های مصرفی را به خوبی بپزید و از مصرف گوشت‌های نیم پز و خام اجتناب کنید.

    رعایت الزامات امنیتی

    استفاده از دستکش و لباس‌های محافظ برای افرادی که در محیط‌های پرخطر کار می‌کنند. واکسینه کردن حیوانات اهلی و حیوانات خانگی نیز بسیار مهم می باشد.

    تب مالت چگونه تشخیص داده می‌شود؟

    همان طور که گفتیم علائم تب مالت با سرماخوردگی و آنفولانزا شباهت دارد و به همین دلیل نیز تشخیص آن می‌تواند کمی دشوار باشد. برخی از مهم‌ترین آزمایشاتی که برای تشخیص تب مالت یا بروسلوز از آن‌ها استفاده می‌شود شامل موارد زیر هستند.

    • آزمایش خون
    • تست مایعات بدن مانند مایعات نخاعی و یا مفصلی
    • بیوپسی بافت
    • استفاده از اشعه ایکس برای ارزیابی تغییرات و آسیب‌های استخوانی
    • سی تی اسکن
    • سونوگرافی
    • اکوکاردیوگرام

     

    جمع‌بندی
    در این مطلب به این که تب مالت چیست و علائم تب مالت کدام است پاسخ دادیم. تب مالت یک عفونت باکتریایی است که توسط پستانداران و حیوانات به انسان‌ها انتقال پیدا می‌کند و در واقع یک بیماری مشترک بین انسان و دام است. علائم این بیماری می‌تواند بسیار متنوع باشد و معمولاً در مراحل ابتدایی شامل سردرد، تب و ضعف‌های عضلانی است. با انجام آزمایش در آزمایشگاه مرکزی فردیس می‌توانید از ابتلا به این بیماری اطمینان حاصل کنید. اگرچه این بیماری با آنتی بیوتیک‌ها به طور قطعی درمان می‌شود اما تشخیص و درمان به موقع آن دارای اهمیت زیادی است زیرا در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به ایجاد عوارض جدی و آسیب زننده شود.

     

     

    مورد تایید و بازبینی شده توسط:
    دکتر مهران غزالی بینا(فلوشیپ علوم آزمایشگاهی) 


    آخرین مقالات
    تست آلرژی چیست؟

    تست آلرژی چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۲/۰۶ تعداد بازدید : ۳۳
    کم کاری تیروئید چیست؟

    کم کاری تیروئید چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۲/۰۳ تعداد بازدید : ۵۱
    ویروس hpv چیست؟

    ویروس hpv چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۲۵ تعداد بازدید : ۹۸
    آزمایش Cystatin c چیست؟

    آزمایش Cystatin c چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۲۳ تعداد بازدید : ۱۰۲
    آزمایش کالپروتکتین چیست؟

    آزمایش کالپروتکتین چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۲۰ تعداد بازدید : ۲۲۴
    آزمایش آنتی مولرین هورمون چیست؟

    آزمایش آنتی مولرین هورمون چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۱۸ تعداد بازدید : ۳۵۱
    آزمایش پرولاکتین(PRL) برای چیست؟

    آزمایش پرولاکتین(PRL) برای چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۱۶ تعداد بازدید : ۱۵۷
    آزمایش LH چیست؟

    آزمایش LH چیست؟

    ۱۴۰۴/۰۱/۰۶ تعداد بازدید : ۵۰۴
    سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

    سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

    ۱۴۰۳/۱۲/۲۲ تعداد بازدید : ۱۵۰
    علائم بیماری هاشیموتو چیست؟

    علائم بیماری هاشیموتو چیست؟

    ۱۴۰۳/۱۲/۲۰ تعداد بازدید : ۲۹۴
    پرسش و پاسخ تب مالت چیست و چه علائمی دارد
    بیماری تب مالت با نام‌های دیگری مانند تب مواج، تب دیوانه و تب مدیترانه‌ای نیز شناخته می‌شود. با این حال از نام‌های دیگر این بیماری بیشتر در حیوانات استفاده می‌شود و در انسان این بیماری را به طور عمده به نام تب مالت می‌شناسند.
     این بیماری در فصل‌های شیردهی و زایش دام‌ها شیوع بیشتری دارد یعنی در فصول بهار و پاییز.
     به طور معمول مدت زمان ورود عامل بیماری‌زا بین ۵ روز تا ۶ ماه است و اغلب افراد پس از گذشت ۲ تا ۴ هفته از زمان تماس علائم بیماری را از خود نشان می‌دهند.

    با توجه به این که تعداد افراد کمی از این که تب مالت چیست و علائم تب مالت چیست اطلاعات دارند بسیاری از افراد این بیماری را در مراحل اولیه با سرماخوردگی اشتباه می‌گیرند. به همین دلیل نیز تب مالت در مراحل ابتدایی بدون آزمایش‌های تشخیصی مورد نیاز قابل شناسایی نیست.

    در صورتی که شیر را برای نیم ساعت در دمای ۶۰ درجه بجوشانید باکتری بروسلا در آن از بین خواهد رفت.
    به طور معمول توصیه می‌شود که پیش از انجام این آزمایش ناشتا باشید زیرا پر بودن معده در زمان آزمایش ممکن است روی نتایج آزمایشات شما اثر منفی بگذارد.

    پس از درمان تب مالت، در ۵ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا، بیماری دوباره عود می‌کند. به همین دلیل افراد پس از درمان تب مالت نیز لازم است به صورت دوره‌ای تا حداقل یک سال تحت نظر پزشک قرار داشته باشند و چک شوند.

    ارسال نظر

    دیدگاه

    تماس با ما